Generalul-maior Stefan Danila a fost numit in functia de sef al Statului Major General (SMG) al Armatei Romane, in locul amiralului Gheorghe Marin, printr-un decret semnat, luni 27.12.2010, de catre presedintele Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala printr-un comunicat de presa postat pe siteul institutiei, ceremonia de investire in functie urmand sa aiba loc marti, de la ora 11.00, la sediul Ministerului Apararii Nationale.
Danila, care in prezent este loctiitorul sefului SMG, va prelua functia de sef al Armatei, dupa ce mandatul amiralului cu patru stele Gheorghe Marin va expira, pe 31 decembrie 2010.
Amiralul Marin a fost numit sef al Statului Major General pe 13 septembrie 2006 de catre presedintele Traian Basescu, doua luni mai tarziu primind si gradul de amiral. Anterior, a mai ocupat functiile de comandant al Academiei Navale „Mircea cel Batran” (1999), director al Statului Major General (2003-2004) si sef al Statului Major al Fortelor Navale (2004).
In mod normal, mandatul de patru ani al amiralului Gheorghe Marin trebuia sa se incheie in acest an, la 13 septembrie, iar conform principiului initiat de fostul sef al SMG, Mihail Popescu, ca in fruntea Armatei sa se roteasca reprezentii celor trei categorii de forte (Terestre, Navale si Aeriene), ar fi trebuit sa vina randul Fortelor Aeriene ca sa preia comanda. Mandatul amiralului Marin a fost prelungit, insa, in septembrie, pana la sfarsitul anului 2010, prin decret prezidential.
Viitorul sef al SMG, generalul-maior Stefan Danila, a indeplinit succesiv functii de pilot, pilot sef, instructor de zbor si comandant de patrula.
Generalul-maior Ştefan Dănilă s-a născut la 14 mai 1965, în Târgu Neamţ, judeţul Neamţ. După absolvirea Liceului Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie “Aurel Vlaicu” şi a fost brevetat pilot militar. În perioada 1987 – 1998, a îndeplinit succesiv funcţii de pilot, pilot şef, instructor de zbor şi comandant patrulă. În perioada 1998 – 2000, a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea interarme. După terminarea studiilor, a fost numit în funcţia de ofiţer I în biroul operaţii la Grupul 95 Aviaţie Vânătoare, iar din anul 2001, a fost comandant escadrilă la Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, apoi la Baza 95 Aeriană. Între anii 2005 – 2008, a îndeplinit funcţia de şef secţie metodica pregătirii de zbor în Statul Major al Forţelor Aeriene. În aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar în septembrie, acelaşi an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.
A obţinut succesiv calificările de pilot şi instructor de zbor pe avionul de luptă, iar din anul 2009 a început zborul pe avionul de transport C-130 Hercules. La 25 octombrie 2009, a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană. De la 1 octombrie 2010, a început activitatea în Statul Major General, îndeplinind funcţia actuală. La 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general-maior.
În anul 2005, a urmat “Cursul postuniversitar de perfecţionare în conducerea marilor unităţi operative din Forţele Aeriene”, la Colegiul de Război, iar în anul 2007, Cursul principal „Probleme actuale ale securităţii naţionale” la Colegiul Naţional de Apărare. În perioada 2006 – 2009, a fost doctorand în ştiinţe militare, obţinând titlul ştiinţific de doctor în 2009, cu lucrarea “Securitatea aeriană în contextul globalizării”.
Pentru activitatea susţinută de-a lungul carierei, a primit următoarele ordine şi distincţii: Ordinul “Steaua României” în grad de Cavaler; Ordinul „Virtutea aeronautică“ în grad de Cavaler; Semnul Onorific “În Serviciul Armatei” pentru 20 ani de activitate; Emblema Onoarea Armatei României; Emblema de Onoare a Statului Major general.
Potrivit articolului nr. 32 din Legea 346 din 21 iulie 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, Şeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major General poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale Armatei.
sa speram ca nu va fi doar o marioneta politica si ca in sfarsit va fi cineva care va face o ordine in haosul produs.
poate se va gandi la noi militarii aia care nu au grade mari pe umeri si va face ceva pentru noi.
poate nu il va schimba functia si gradul si nu va uita de unde a plecat si faptul ca oamenii veneau la el cu drag si ii ajuta pe fiecare cum putea!
cu respect
Sper sa se gandeasca si la problemele SGV-eilor si la statutul lor de „nimeni” in societate!Ganditi-va va rog si la SGV…coloana vertebrala a armatei!
Sa-i uram bun venit si sa speram ca va scoate armata din haosul in care este in acest moment.
Sa speram ca armata nu va avea parte de un nou „yesman”. Studiile si cariera nu-l recomanda pentru aceasta functie complexa! Ii doresc succes in aceasta inalta functie.