miercuri, februarie 21, 2024
AcasăLegislatieGeneralii spagari trecuti in rezerva de presedinte, suspendati de ministerul apararii

Generalii spagari trecuti in rezerva de presedinte, suspendati de ministerul apararii

Urmare a admiterii recursului declarat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în data de 20 decembrie, arestarea preventivă a unor cadre militare care sunt cercetate pentru fapte de corupţie.

Începând cu aceeaşi dată, potrivit prevederilor art. 89 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, ministrul apărării naţionale a ordonat suspendarea din funcţie a cadrelor militare care au fost arestate preventiv. Pe timpul suspendării din funcţie, aceştia nu beneficiază de niciun drept de la Ministerul Apărării Naţionale.

Instanţa supremă a dispus, luni seară, arestarea preventivă a celor cinci ofiţeri , printre care generalul de brigadă Ion Marian şi generalul maior Mihai Chiriţă, în dosarul privind favorizarea unor persoane la angajarea în MApN.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a dispus, luni seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a generalului de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a generalului maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, a colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă „Mihai Viteazu” Piteşti şi fost comandant al garnizoanei Piteşti, a locotenent-colonelului Dan Costel Crăciuneanu, şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov şi a maiorului Crinu-Ionuţ Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă „Mihai Viteazu” Piteşti.

Astfel, judecătorii au admis contestaţia procurorilor militari faţă de decizia Secţiei penale de cercetare în libertate a celor cinci ofiţeri.

Judecătorii Secţiei penale deciseseră anterior că cei cinci pot fi cercetaţi în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început cercetarea penală în cazul generalului maior Mihai Chiriţă , pe carel îl acuză de instigare la fals intelectual, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (20 de acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.

General de brigadă Marian Ion este acuzat de instigare la fals intelectual, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (38 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Locotenentul colonel Dan Costel Crăciuneanu este cercetat pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Colonelul Vasile Belciug este acuzat în acelaşi dosar de instigare la fals intelectual, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (16 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă.

De asemenea, alături de aceştia este cercetat şi maiorul Crinu-Ionuţ Onel, pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi, 21 decembrie , decretele de trecere in rezerva a celor 2 generali:

• Decret privind trecerea în rezervă a domnului general maior – cu două stele Chiriţă Mihai din Ministerul Apărării Naţionale;
• Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea, Ion Marian din Ministerul Apărării Naţionale, din Ministerul Apărării Naţionale;

Sursa: mediafax.ro

Update 28.12.2010

Decretele de trecere in rezerva a celor doi generali: 1252 si 1253 au fost semnate de presedintele Romaniei la propunerea ministrului apararii nationale in data de 21 decembrie 2010 si au aparut in Monitorul Oficial 869 din 27 decembrie 2010.
Conform acestor doua decrete, cei doi generali SUNT IN ACTIVITATE la aceasta data, ei urmand a fi trecuti in rezerva incepand cu data de 7 ianuarie 2011.

Update: 06.01.2010

Doi dintre ofiterii MApN arestati in decembrie 2010 , respectiv Dan Craciuneanu si Vasile Belciug, ar putea fi cercetati in libertate, dupa ce ICCJ le-a admis joi cererile de eliberare sub control judiciar.

Decizia Sectiei Penale a ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Generalii Marian Ion si Mihai Chirita, precum si ofiterii Dan Craciuneanu, Vasile Belciug si Crinu Ionut Onel au fost arestati preventiv, in decembrie 2010, prin decizia Completului de 5 Judecatori al ICCJ, care a dispus definitiv emiterea de mandate de arestare pe numele celor cinci.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE