duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraMApN: România pregătește dislocarea unei companii de infanterie în Kosovo

MApN: România pregătește dislocarea unei companii de infanterie în Kosovo

Potrivit unui comunicat dat publicității astăzi de către MApN, România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie, nominalizată ca parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo. 

Potrivit ministerului apărării, măsura vine ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord Atlantic cu privire la suplimentarea forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest.

România, și-a asumat, ca aliat NATO și stat membru UE angajamentul de a contribui, cu forțe și mijloace militare la efortul de menținere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest.

Dislocarea acestei companii se face în condițiile prevederilor Legii nr.121 din 2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în conformitate cu Hotărârea CSAT nr. 225/2022 privind aprobarea Planului de întrebuinţare a forţelor Armatei României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2023.

330 de militari dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest

La acest moment, România are dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia și Herțegovina (țara noastră fiind unul dintre cei mai importanți contributori cu trupe la operația UE EUFOR ALTHEA din această țară, la care asigură funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă) și aproximativ 80 de militari în Kosovo, în operația NATO – KFOR.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE