vineri, decembrie 13, 2024
AcasăActualitate militara1 Decembrie- Ziua Națională a României

1 Decembrie- Ziua Națională a României

1 decembrie este Ziua Națională a României, potrivit Constituției din 2003, articolul 12, alineatul 2. Această zi a fost adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sărbătoare publică a României.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România.
Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internațională creată în urma Primului Război Mondial și a știut să se afirme în contextul mișcării de eliberare a popoarelor și al victoriei principiului naționalităților în Europa.

Rezoluția votată de Marea Adunare Națională, proclama:

-Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
-Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
-Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.
-Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.
-Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fidei-comisele și în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât o să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potențarea producțiunii.
-Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.
Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I și votată de Adunarea Deputaților în ședința din 29 decembrie 1919, în unanimitate.

Rezoluția Unirii e citită de Vasile Goldiș la Alba Iulia, 1 decembrie 1918: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Sursa: wikipedia

La aparada militara dedicata zilei nationale a Romaniei, vor participa peste 1500 de cadre din MApN, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază vor participa, miercuri, la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Capitală.

Militarii şi tehnica militară aparţinând structurilor din sistemul naţional de apărare şi siguranţă publică sunt aşteptaţi să defileze pe sub Arcul de Triumf începând cu ora 11.00, informează MApN.

Comandantul paradei de 1 Decembrie va fi generalul de brigadă Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 282 Mecanizată „Unirea Principatelor”, unul din cei mai tineri generali ai Armatei României. Generalul Ciucă a fost prezent în toate misiunile externe în care Armata a participat cu trupe, respectiv în teatrele de operaţii din Angola, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Afganistan şi Irak.

Spectatorii care vor veni miercuri în Piaţa Arcului de Triumf vor avea ocazia să admire militari din toate cele trei categorii de forţe ale Armatei, respectiv din Forţele Terestre, Navale şi Aeriene.

Pe sub Arcul de Triumf vor trece şi studenţii Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi elevii Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”.

Unul dintre punctele de atracţie ale paradei de 1 Decembrie va fi şi prezentarea tehnicii de care dispune, în prezent, Armata. Astfel, spectacolul aerian va fi asigurat de aeronavele şi elicopterele MApN, zona Arcului de Triumf urmând să fie survolată de elicoptere IAR 330 Puma Socat de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni, Flotila 71 din Câmpia Turzii şi de la Flotila 95 din Bacău, aeronava C-27 Spartan, avionul de transport C-130 Hercules, avionul IAR-99 Şoim şi elicopterul IAR Puma Naval. Pentru prima dată, în ultimii ani, în zonă nu îşi vor mai face apariţia avioanele MIG-21 LanceR, acestea fiind oprite la sol după tragedia de la începutul lunii noiembrie de la Câmpia Turzii, când doi piloţi români şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic.

De asemenea, pe sub Arcul de Triumf vor trece maşinile de luptă Humvee M-1113, autovehiculele blindate URO Vamtac, transportorul de trupe Piranha III C, maşina de luptă a infanteriei 84 M „Jderul”, transportorul amfibiu blindat B 33 „Zimbrul”, tancul TR 85 M1 „Bizonul”, sistemul de artilerie LAROM, complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON”, complexul antiaerian autopropulsat „Ghepard”, autostaţiile radio HARRIS, sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK sau ambarcaţiunile RHIB.

În pas de defilare vor trece şi peste 380 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), organizaţi în trei subunităţi de jandarmi şi pompieri şi câte un detaşament de tehnică aparţinând Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), precum şi o formaţiune de cavalerie a Jandarmeriei.

Din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI) vor participa la paradă 59 de ofiţeri şi subofiţeri, care vor fi însoţiţi de autospeciale de intervenţie pentru executarea misiunilor de luptă. Serviciul de Protecţie şi Pază va fi reprezentat de ofiţeri specializaţi în protecţia demnitarilor, luptători care asigură protecţia înalţilor demnitari ONU în teatrele de operaţii din Sudan şi Afganistan, dar şi motociclişti care asigură escorta coloanelor oficiale.

Parada se va încheia cu defilarea detaşamentului Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, în timp ce fondul sonor va fi asigurat de muzica reprezentativă a Ministerului Apărării.

Tot în Bucureşti vor avea loc, de 1 Decembrie, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului (ora 8.00) şi Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 9.00). Începând cu ora 17.00, militari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe itinerariul Palatul Cercului Militar Naţional – B-dul. Regina Elisabeta – Piaţa Operei – Pod Cotroceni – B-dul. Geniului – B-dul. Vasile Milea – B-dul. Timişoara.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE