duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraPresedintele Basescu impreuna cu ministrul apararii nationale Gabriel Oprea in Afganistan.

Presedintele Basescu impreuna cu ministrul apararii nationale Gabriel Oprea in Afganistan.

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat marţi (30 noiembrie 2010) o vizita militarilor români dislocaţi în teatrul de operatii din Afganistan. Alături de preşedintele României, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, şi ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, i-au felicitat pe militarii români pentru activitatea lor.

Presedintele le-a comunicat militarilor că forţele NATO, inclusiv cele româneşti, nu vor pleca din Afganistan până când nu îşi vor îndeplini misiunea, şeful statului apreciind termenul propus pentru transferul de autoritate către forţele afgane în 2014 drept optimist dar nu sigur.

“Încep prin a vă mulţumi pentru ce faceţi pentru România, pentru ce faceţi pentru NATO, pentru ce faceţi pentru lumea civilizată. Aşa cum ne-am angajat la sosirea în Afganistan, nu vom pleca de aici decât după ce ne vom îndeplini misiunea. Sigur, veţi citi că la ultimul summit NATO alianţa îşi propune ca, în perioada 2011-2014, să facă transferul responsabilităţilor de securitate către forţele de securitate afgane.
A fost obiectivul preşedintelui Karzai ca, în 2014, armata afgană să poată prelua integral controlul teritoriului afgan. Ce vă spun însă cu certitudine este că termenul 2014 nu trebuie să fie considerat un termen în care NATO se retrage din Afganistan”, a spus Băsescu.
El a precizat că nu ar vrea să se creeze obiective de plecare prin teatrul de operaţii “înainte ca Afganistanul să fie complet sigur”. În preajma Zilei Naţionale a României, preşedintele i-a asigurat pe militari de aprecierea întregului popor român pentru activitatea lor. În cadrul unui scurt ceremonial militar, presedintele a trecut în revistă trupele româneşti şi le-a oferit militarilor câte un cadou simbolic constând în câte un stilou.
În provincia Zabul sunt dislocate două batalioane româneşti :
– Batalionul 811 infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej
– Batalionul 812 infanterie “Şoimii Carpaţilor” din Bistriţa,
forţe de manevră aflate sub comanda Brigăzii 81 mecanizate Bistriţa.
Batalionul din Dej se află în Afganistan din luna mai 2010, iar militarii bistriţeni din luna iulie. Ei îndeplinesc misiuni în cadrul ISAF-NATO alături de militarii americani, pentru securizarea provinciei Zabul.

Poate ar fi fost frumos ca cei doi oficiali romani sa le duca militarilor vestea ca salariile lor diminuate cu 25 % vor reveni la normal. Un stilou nu valoreaza cat o viata domnilor. Frumos gestul domniilor voastre de a merge alaturi de militari in aceste zile importante pentru tara……..dar nu suficient.
Sper sa o faceti cu sufletul si nu pentru opinia publica.
Asa sa va ajute Dumnezeu.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE