vineri, septembrie 22, 2023
AcasăIn zona barfei Ministerul Apărării Naţionale a dat undă verde zborurilor cu MiG 21...

Ministerul Apărării Naţionale a dat undă verde zborurilor cu MiG 21 Lancer

La Baza Aeriană 71 din Luna/Câmpia Turzii se zboară din nou cu MiG-ul, cu toate că, pe 1 noiembrie zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă au fost sistate prin ordin de ministru. Oficialii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au declarat că e vorba de o misiune NATO.

Pe 1 noiembrie 2010, la câteva ore după ce un avion MiG 21 Lancer aparţinând escadrilei de la Luna s-a prăbuşit la doar un kilometru de pistă, iar ambii piloţi şi-au pierdut viaţa, MApN a dat publicităţii un comunicat prin care întrerupea pe perioadă nedeterminată folosirea vechilor aparate de zbor. “Din ordinul ministrului Apărării Naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisie condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate”, se arată în comunicatul nr. 262 din 01.11.2010.

Cu toate acestea, interdicţia nu a durat decât câteva săptămâni, în timp ce ancheta Parchetului nu a fost finalizată. Mai mult, procurorii se pregătesc să reaudieze o serie de martori. “Zborurile la Baza Aeriană 71 au fost reluate. Nu ştim în ce condiţii, întrucât decizia nu ţine de relaţiile dintre instituţiile noastre. A fost finalizat la 15 zile după accident doar un raport orientativ care a fost înaintat ministrului”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ procurorul de caz, locotenent-colonelul Liviu Lascu, din cadrul Parchetului Militar Cluj. Procurorul va începe reaudierea unor persoane săptămâna viitoare, întrucât declaraţiile preliminare au fost îngreunate de derularea unui exerciţiu comun româno-american, iar mulţi martori erau plecaţi în misiuni. În ceea ce priveşte finalizarea anchetei experţilor MApN în urma analizei datelor din cutia neagră a avionului prăbuşit, procurorii încă mai aşteaptă. “Trebuie făcută o analiză pe deformarea unor elemente ale aparaturii”, a explicat procurorul, arătând că datele culese astfel vor oferi indicatori privind viteza, presiunea, precum şi înălţimea de la care aparatul de zbor a căzut şi s-a lovit de sol. “Cheia problemei e acolo”, a adăugat lt.col Lascu.

Oficialii MApN spun că în aşteptarea rezultatelor anchetei Parchetului, “au fost şi rămân sistate zborurile de instrucţie”. “Sunt efectuate exclusiv misiunile de poliţie aeriană naţională. E o misiune NATO care se defăşoară 24 de ore din 24, de securizare a graniţelor”, a explicat maiorul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Sursa: ziuadecj.ro

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. AM INTELES ca sint probleme cu migurile de ce nu se dezvolta sau sa continue proiectul soim cu o modernizare a aparatului si o remotorizare costurile lui nu sar ridica la fel ca si un avion multirol dar eu cred ca nu se doreste asta se doreste ca prioritata comisionul luat si atit daca sar remotoriza soimul intrun numar mai mare nu 20 ca nici o tara nuti cumpara un avion daca tu in dotarea armatei ai un numar foarte infim daca sar continua modernizarea si fabricarea soimului sar realiza antrenarea pilotilor la bani putini petru ca nu poti antrena un numar de 128 de piloti cu 24 de avioane plus de asta avioanele multirol maninca multa mentenanta pe cind soimul nu ar minca atitea fonduri ca si avioane multirol ginditiva oameni buni avem o fabrica in colaps in felul asta sar creea locuri de munca sar promova cercetarea romaneasca de ce sa chetuiesti 4 miliarde pe un avion cind poti cu banii astea creea un avion specific nevoilor armatei romane la bani putini si performante multiple

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular