luni, aprilie 15, 2024
AcasăActualitate militaraReuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE

La Milano se desfasoara, în zilele de 9 şi 10 septembrie, Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării din statele membre ale UE, aceasta fiind prima reuniune la nivel înalt organizată de Preşedinţia italiană a Consiliului UE.

În prima zi a Reuniunii, miniştrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene au abordat situaţia de securitate din Ucraina, Irak, Libia şi Siria, discuţia fiind canalizată pe schimbul de opinii şi oferirea de direcţii de acţiune la nivel strategic.

În acest context, ministrul român al apărării, Mircea Duşa, a afirmat faptul că România este „extrem de atentă la evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina, care afectează stabilitatea regională şi europeană. În acest sens, avem nevoie de poziţii integrate şi ferme la nivel UE şi NATO privind noul mediu strategic de securitate din vecinătatea estică a celor două organizaţii”.

Subiecte precum capacităţile de reacţie rapidă ale UE şi dezvoltarea unor structuri militare credibile au figurat pe agenda discuţiilor la nivel de miniştri.

„Cooperarea UE-NATO în domeniul răspunsului rapid faţă de potenţiale ameninţări de securitate rămâne esenţială, prioritară fiind implementarea rapidă şi eficientă a măsurilor privind creşterea flexibilităţii şi gradului de utilizare a acestor capacităţi”, a susţinut ministrul Duşa.

Finanţarea misiunilor şi operatorilor UE, elaborarea Planului de Implementare pentru Strategia de Securitate Maritimă a UE, apărarea cibernetică şi dezvoltarea capacităţilor europene vor constitui teme de discuţie în cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării, ce are loc zilele acestea la Milano.În atenţia miniştrilor apărării va fi supus şi subiectul operaţiilor militare UE, care va avea două componente: operaţiile cu mandat executiv- Atalanta, EUFOR RCA şi EUFOR Althea şi misiunile de instruire – EUTM Mali şi EUTM Somalia.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE