duminică, decembrie 10, 2023
AcasăActualitate militaraProiectul ONCE ”Un erou o floare” la cea de-a doua ediţie

Proiectul ONCE ”Un erou o floare” la cea de-a doua ediţie

Foto: once.ro
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor desfăşoară, în perioada 28 martie – 11 aprilie 2014, cea de a doua ediţie a proiectului Un erou, o floare. Obiectivul proiectului îl reprezintă cultivarea în rândul tinerei generaţii a memoriei eroilor Neamului prin cunoaşterea monumentelor şi cimitirelor de onoare din comunităţile din care fac parte.

Proiectul „Un erou, o floare” constă în realizarea unor lucrări de îngrijire, de mică amploare la opt necropole de război româneşti şi străine şi se derulează în cadrul săptămânii Şcoala altfel – „Să ştii mai multe, să fii mai bun” – organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Vineri 28 martie, a avut loc prima manifestare din proiect la Cimitirul Eroilor Români din oraşul Sinaia, judeţul Prahova. Cei 43 de elevi ai claselor a X-a şi a XI-a de la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza au realizat lucrări de curăţenie a necropolei şi au refacut inscripţiile de pe însemnele comemorative ale eroilor români.

Luni, 7 aprilie se vor desfăşura concomitent două activităţi educativo-comemorative. Prima manifestare va avea loc la Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial din municipiul Călăraşi. La activităţile de îngrijire a mormintelor de război vor participa 67 de elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din localitate.

A doua acţiune se va desfăşura la Parcela Eroilor Români din Cimitirul Internaţional de Onoare din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa. Cei 24 de elevi ai Liceului de Arte „Ionel Perlea” din localitate vor realiza lucrări de îngrijire la parcelă.

Marţi, 8 aprilie, la Cimitirul româno-germano-austriac din Primul Război Mondial şi la Parcela militarilor sovietici din municipiul Piteşti vor fi realizate diferite lucrări de întreţinere a însemnelor comemorative şi a perimetrului necropolelor de război. La manifestări vor participa 75 de elevi ai Liceului de artă „Dinu Lipatti” şi 30 de elevi de la Liceul Tehnologic „Astra”.

Miercuri, 9 aprilie, la Monumentul-osuar al eroilor români din Primul Război Mondial din comuna Bujoreni, satul Prunaru (jud. Teleorman), 51 de elevi ai şcolii gimnaziale din localitate vor efectua lucrări de curăţire şi refacere a inscripţiilor de pe însemnele de căpătâi şi monumentul central.

Vineri, 11 aprilie, se va desfăşura ultima activitate educativă din seria „Un erou, o floare” la Parcela eroilor români şi Parcela militarilor sovietici din Cimitirul Sineasca din municipiul Craiova cu participarea a peste 60 de elevi de la Şcolile Gimnaziale „Sf. Dumitru” şi „Sf. Gheorghe” din localitate.

La finalul celor şase activităţi educativo-comemorative, elevii vor depune flori la mormintele eroilor, iar – pentru efortul depus – aceştia vor primi diplome de participare şi premii, constând în cărţi cu tematică istorică. Pe viitor, ne dorim ca în acest proiect să fie implicate şcoli si licee din toata ţara.

Prin implicarea nemijlocită a elevilor şi studenţilor în îngrijirea şi conservarea operelor comemorative de război, ONCE incearca sa dezvolte în conştiinţa acestora responsabilitatea pe care adulţii de mâine o vor avea faţă de valorile istoriei naţionale prin exemplul de demnitate şi curaj de care au dat dovadă militarii români căzuţi în războaiele pentru apărarea Patriei.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular