Având în vedere valoarea mică a rentei, indemnizaţiilor şi sporurilor de care beneficiaza invalizii, veteranii şi văduvele de război, MApN propune prin acest proiect o majorare a valorii acestora după cum urmează:
– Veteranii de război decoraţi să beneficieze de o rentă lunară care să aibă ca bază de calcul salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Astfel, renta minimă poate ajunge de la 148 de lei la 293 de lei.
– Se propune modificarea cuantumului despăgubirilor cuvenite veteranilor de război care nu au putut fi împroprietăriţi conform legii, de la 1564 de lei, la de 3.000 de lei.
– Se creează condiţii normative pentru ca veteranii de război să beneficieze de avansări, fără a mai fi condiţionaţi în mod special de o zi anume.
– Se propune ca veteranii şi văduvele de război să-şi poată cumpăra locuinţele în care locuiesc cu chirie, la o cotă procentuală din valoarea de inventar a acestora, astfel încât să nu se depăşească posibilităţile financiare ale beneficiarilor.
– Se creează posibilitatea ca invalizilor, veteranilor, văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război să li se acorde ajutoare alimentare, în cadrul programelor de sprijin social specific persoanelor vârstnice, derulate de autorităţile publice, indiferent de veniturile realizate.
– Se introduce posibilitatea ca veteranii şi văduvele de război să solicite contravaloarea călătoriilor gratuite la care au dreptul prin lege.
Alte schimbări preconizate:
– crearea cadrului normativ necesar, astfel încât să existe condiţiile legale necesare pentru asigurarea măsurilor de sprijin socio-medical necesare veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război, prin instituţii de tip centre de asistenţă socială, în regim rezidenţial sau prin servicii de îngrijire personală, integrat cu alte servicii, asigurate de entităţi specializate, la domiciliul beneficiarilor. În acest sens, se prevede:
a) utilizarea unor elemente de infrastructură disponibilă aflată în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Interne, pentru derularea unui asemenea proiect;
b) asigurarea finanţării necesare din donaţii, sponsorizări, contribuţii ale beneficiarului sau ale altor persoane, iar complementar din fonduri publice şi orice alte surse atrase potrivit legii.
– posibilitatea ca slujbele religioase să se asigure gratuit, de către preoţii care au în responsabilitate localităţile în care sunt înhumaţi;
– se impune identificarea tuturor mormintelor veteranilor de război care nu mai au familie, în vederea marcării şi îngrijirii corespunzătoare a acestora, prin aplicarea unui regim relativ similar cu cel al mormintelor şi operelor comemorative de război;
– mărirea cuantumului indemnizaţiilor pe care le primesc invalizii, veteranii şi văduvele de război prevăzute de Legea nr. 49/1991, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
a) invalizilor de război:
– de la 148 de lei, la 400 de lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate;
– de la 132 de lei, la 300 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate;
– de la 112 lei, la 200 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate;
b) veteranilor de război:
– de la 92 de lei, la 200 de lei lunar;
c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit:
– de la 92 de lei, la 200 de lei lunar.
Totodată, se prevede mărirea sporului stabilit în raport cu durata participării pe front, de la 10 lei, la 100 de lei lunar pentru primul an de participare la război, indiferent de durata participării, la care se adaugă câte 10 lei pentru fiecare lună de participare la război ce depăşeşte un an, faţă de 5 lei pentru fiecare lună ce depăşeşte un an, cât este în prezent.