joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitate militara Premiu internaţional pentru Studioul Cinematografic al Armatei

Premiu internaţional pentru Studioul Cinematografic al Armatei

Foto: Facebook.com
Studioul Cinematografic al Armatei a fost recompensat cu Premiul I – la secţiunea Istorie – a celei de a 23-a ediţii, a Festivalului Internaţional al Filmului Militar de la Bracciano –Roma, în care au fost înscrise 16 ţări de pe 4 continente, cu un număr de 41 de filme.

Documentarul Maeştrii Măiestrelor – dedicat Centenarului Aeronauticii militare române, este filmul cu care Studioul a fost declarat castigator.

Documentarul prezintă istoria aviaţiei militare române, cu pornire chiar de la Coligatul de la Sibiu al lui Conrad Hass, urmat apoi de acest ultim secol în care România a oferit lumii ideile inovatoare ale primului aparat de zbor şi principii fundamentale care au stat la baza evoluţiei aeronauticii mondiale.

Documentarul fost realizat în colaborare cu Forţele Aeriene Române, cu sprijinul Aerostar SA Bacău şi al Asociaţiei Române a Pasionaţilor în Istoria Aeronauticii – filiala Cluj.

Studioul Cinematografic al Armatei s-a înfiinţat la 15 noiembrie 1916 sub denumirea de Serviciul fotografic şi cinematografic al armatei române. Primul comandant a fost sublocotenentul Ion Oliva. Caporalul Tudor Posmantir, soldatul Constantin Ivanovici, caporalul Gheorghe Ionescu şi soldatul Eftimie Vasilescu au fost încadraţi ca operatori.

În timpul luptelor pentru apărarea independenţei şi libertăţii patriei, din vara anului 1917, cineaştii militari au dat filmului românesc statutul de martor al istoriei, ridicându-l la rangul de armă de luptă pentru împlinirea idealului de unitate naţională.

Aceste materiale au constituit suportul amplelor filme documentare Frontul român (2 părţi) şi În jurul ultimelor lupte de pe frontul român (5 părţi). Prima etapă, eroică, a cinematografiei militare s-a încheiat cu reportajul Reîntoarcerea trupelor române în Bucureşti şi defilarea pe sub Arcul de Triumf (1919).

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE