Apărarea cibernetică este unul dintre domeniile în care cooperarea la nivel european este o necesitate. Declaraţia îi aparţine ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, în cadrul discuţiilor de luni, 18 noiembrie, de la Consiliul de Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării, desfăşurat la Bruxelles.
În acest sens, ministrul român a declarat faptul că demersurile comune ale tuturor statelor în această direcţie vor aduce plusvaloare eforturilor naţionale. Una dintre temele abordate în prima zi de lucrări a fost dezvoltarea capacităţilor militare.
„Este importantă conştientizarea, la nivelul opiniei publice europene, a necesităţii dezvoltării capacităţilor militare în vederea creşterii autonomiei strategice a UE în managementul situaţiilor de criză. Într-adevăr, securitatea şi apărarea contează”, a declarat ministrul Mircea Duşa, exprimându-şi speranţa că acest lucru se va reflecta într-o susţinere adecvată a domeniului apărării în interiorul statelor membre ale UE.
În acest context, România va susţine propunerile menite să contribuie la promovarea convergenţei planificării statelor membre prin creşterea transparenţei proceselor de planificare naţională.
Consolidarea industriei de apărare a constituit o altă temă importantă a reuniunii. România îşi va asuma la nivel strategic unele obiective în ceea ce priveşte asigurarea capacităţilor militare, prin dezvoltarea industriei de apărare europene.
În opinia ministrului Mircea Duşa, Summit-ul european din decembrie trebuie să se constituie într-un reper strategic privind lansarea unui proces de revigorare a industriei de apărare. „Susţinem pe deplin obiectivul de creare a unei baze tehnologice şi industriale europene competitive care să ofere Uniunii Europene autonomia şi capacităţile militare necesare”, a mai declarat ministrul apărării naţionale.
A doua zi de dezbateri a debutat cu prezentarea priorităţilor pe anul 2014 ale Agenţiei Europene pentru Apărare (EDA) dar şi a Raportului Anual al acesteia cu privire la cheltuielile statelor membre în domeniul apărării.
Miniştrii apărării au salutat eforturile Agenţiei privind dezvoltarea proiectelor europene: realimentarea în zbor a aeronavelor, sisteme de avioane fără pilot, apărarea cibernetică şi altele.
Tot astăzi, au fost programate două sesiuni de lucru în cadrul Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării: pregătirea Consiliului European din decembrie 2013 şi operaţiile şi misiunile UE, cu accent pe EUTM Mali şi Operaţia EUNAVFOR ATALANTA.
Referindu-se la Consiliul European din decembrie, ministrul Mircea Duşa a reiterat ideea potrivit căreia acest eveniment are o particularitate aparte, şi anume conexiunea extinsă între dezvoltarea capacităţilor militare şi industria de apărare.
Una dintre temele prioritare este capacitatea UE de a acţiona ca furnizor de securitate contribuind la pacea şi stabilitatea internaţională. În acest sens, ministrul Mircea Duşa a apreciat importanţa procesului de consolidare a industriei de apărare şi rolul unei baze tehnologice competitive în dezvoltarea capacităţilor militare europene.
„Pentru România, un interes aparte îl constituie măsurile menite să sprijine întrepinderile mici şi mijlocii. Măsurile coerente la nivel european vor contribui la consolidarea bazei tehnologice şi industriale europene şi la asigurarea unui mediu concurenţial echitabil”, a mai declarat ministrul român.