sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăLegislatiePensiile militare si scandalul iscat de Dobritoiu. Ponta isi apara nasul, Dusa...

Pensiile militare si scandalul iscat de Dobritoiu. Ponta isi apara nasul, Dusa face precizari.

Corneliu Dobritoiu
Corneliu Dobritoiu
Declaratiile fostului ministru al apararii Corneliu Dobritoiu de astazi din Senat, pe tema recalcularii pensiilor militare si a ilegalitatilor nascute din aceasta recalculare, naste polemici atat in presa cat si in randul coalitiei de guvernare. Desi fostul ministru prezinta niste fapte concrete, abuzuri si ilegalitati comise pe vremea ministrului Oprea, constatate de audit si de Curtea de Conturi, premierul sare asa cum era de asteptat in apararea nasului….

„În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus (in urma cu ceva vreme, fostul ministru facea referire la peste 500.000 de euro lunar). Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul”, a declarat fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

„Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată”, a declarat Dobriţoiu.

El a adăugat că „acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt”.

Potrivit presei, la DNA s-ar afla pe rol un dosar aflat in faza premergatoare a cercetarilor, cu privire la ilegalitatile comise pe timpul recalcularii pensiilor militare, fapt neconfirmat de Dobritoiu.

Întrebat dacă a sesizat parchetul în privinţa acestor nereguli, Dobriţoiu a răspuns: „Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut”.

Cum nu putea sa ramana dator nasului Oprea, premierul Ponta a facut clarificari in sedinta de guvern de azi: „Vreau să închidem situaţia asta cu pensiile şi vreau să audă toată lumea de la mine: nu se recalculează pensii. Există, la momentul la care s-a aplicat Legea privind pensiile în special în zona militară – dar nu doar la zona militară, ci şi la celelalte pensii speciale – au existat probleme în modul de calculare. Dacă există ceva la Parchet, trebuie să ştim, să vedem dacă este cineva vinovat şi va fi tras la răspundere – vorbesc de cei care au calculat, că nu miniştrii calculează, nici fostul, nici actualul ministru nu calculează pensii, ci cei care au în atribuţii legale. Dacă vine Curtea de Conturi şi spune că ceva s-a calculat greşit, sau Avocatul Poporului, trebuie să tratăm foarte serios problema. O să vedem care sunt constatările autorităţilor în drept şi, după aceea, vom lua decizii”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Bre domnu Ponta dar cu afirmatia ca s-a terminat recalcularea in conditiile in care sunt mii de dosare neprocesate cum ramane? Oare ar trebui sa raspunda mister Oprea?

„În cazuri punctuale, în care s-au făcut greşeli, pe acelea le îndreptăm, dar nu vreau să apară o nouă problemă uriaşă care să stârnească panică în rândul tuturor. Nu sunt de acord cu o asemenea abordare, în rest Parlamentul, Senatul, Avocatul Poporului, toată lumea are dreptul la opinii şi este bine să le ascultăm, dar vreau să transmit acest mesaj foarte, foarte, foarte clar. Nu ne apucăm să răsturnăm iarăşi tot sistemul; unde sunt cazuri punctuale cu greşeli, acolo sigur că vor fi constatări şi îndreptate”, a adăugat Ponta.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE