marți, octombrie 15, 2024
AcasăActualitate militaraModificările la legea 223/2015 privind pensiile militare de stat sunt constituționale

Modificările la legea 223/2015 privind pensiile militare de stat sunt constituționale

Curtea Constituțională a decis faptul că modificările la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat cuprinse în Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, sunt constituționale.

Potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale va crește treptat în perioada 2031-2035. Astfel, în 2031 vârsta de pensionare va fi de 61 de ani, în 2032 va urca la 62 de ani, în 2033 la 63 de ani, în 2034 la 64 de ani, urmând ca în 2035 sa ajungă la 65 de ani.

Până în anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 60 de ani, iar vechimea minimă necesară pentru pensionare va fi de 25 de ani.

Conform anexelor legii, Vechimea minimă de 25 de ani pentru pensionare pe limită de vârstă va rămâne neschimbată până în 2035.

Se modifică baza de calcul a pensiilor militare

În perioada iulie 2023 – iunie 2024, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele 12 luni consecutive de activitate, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar, la data deschiderii drepturilor de pensie.

Ulterior, numărul de luni folosite în baza de calcul a pensiilor militare va crește progresiv până în ianuarie 2043, ajungând la 300 de luni.

Pentru menținerea în activitate a celor care ar îndeplini condițiile de pensionare implicit pentru a evita destabilizarea SNAOPSN, prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi, în lege s-a introdus și votat următoarea prevedere:

„(5) Persoanele prevăzute la alin.(1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare a prezentei legi. (6) Prevederile alin.(5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028”.

Concluzia noastră, este că, în ședința din data de 2 august 2023, Curtea Constituțională, a decis, din nou, faptul că singura categorie de personal din România care merită drepturi la pensie, în compensarea interdicțiilor și incompatibilităților avute în timpul activității, sunt magistrații.

Încă o palmă nemeritată pe obrazul personalului din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE