Cu 118 voturi „pentru” şi 18 voturi „împotrivă”, cu amendamente, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunere iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL a fost adoptata astazi in Senatul Romaniei ca si camera decizionala, propunerea aducand cateva elemente importante in statutul cadrelor militare.
* Astfel, senatorii au decis, la propunerea Comisiei pentru apărare, eliminarea din legea aflată în prezent în vigoare a prevederii potrivit căreia „generalii şi amiralii sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere, în condiţiile prevederilor legale în vigoare” si introducerea unui amendament nou: ”Cadrele militare – inclusiv generalii şi amiralii – pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei”, amendament din care eu trag concluzia ca se va renunta mai usor la serviciile zecilor de generali dupa varsta standard de pensionare, prin simpla neaprobare a rapoartelor de mentinere in activitate.
Comisiei a luat această decizie argumentând că este necesară corelarea prevederilor proiectului de act normativ cu dispoziţiile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul că prin crearea unei discriminări pozitive pentru cadrele militare generali şi amirali se încalcă principiul acestei legi, acela de a institui un sistem unitar privind limitele de vârstă.
* A fost aprobat un amendament propus de Cristian David şi Mario Oprea care stabileşte că personalul Ministerului Apărării Naţionale poate fi detaşat în cadrul organismelor şi organizaţiilor internaţionale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Această modificare a fost solicitată având în vedere că au fost cereri de încadrare cu personal MapN a unor posturi specifice din cadrul SEAE, însă nu a fost identificată baza legală pentru a se participa la procesul de selecţie.
* La initiativa lui Cristian David şi Sorin Fodoreanu la Statutul cadrelor militare a fost adăugată prevederea potrivit căreia personalul militar şi civil beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate, iar membrii familiei care au dreptul la pensie de urmaş, pentru cazurile de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului.
În aceste cazuri, modalităţile de stabilire şi acordare a despăgubirilor se reglementează prin ordin al ministrului Apărării naţionale.
* Ultimul amendament aprobat, dar probabil cel mai important, ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere când nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.
Comisia pentru apărare a propus acest amendament susţinând că „trebuie prevăzută expres posibilitatea ca prin nepromovarea baremelor de pregătire fizică militarii să poată fi trecuţi în rezervă fără a mai interveni consiliile de judecată sau de onoare”.
Poate in conditiile acestei modificari si a aplicarii intocmai, armata romana va scapa de acele personaje care fac de ras armata, de acele pipite aciuate prin armata de cine stie unde, de nepotii cu sute de kilograme la activ care stau si toaca banii din buget fara a misca un pai, fara a face cunostinta cu terenul de instructie. Poate cea mai interesanta modificare in statut de pana acum.
S-a ales praful de politica de personal in Armata Romaniei…bag seama, a fost un balon de sapun treaba cu piramida gradelor si functiilor, conditie pentru aderarea Romaniei la NATO,..aiurea, dioxid de vax.