marți, noiembrie 28, 2023
AcasăActualitate militaraIn onoarea veteranilor de razboi: 29 aprilie- ziua veteranilor de razboi

In onoarea veteranilor de razboi: 29 aprilie- ziua veteranilor de razboi

Ca in fiecare an, la 29 aprilie, militarii romani onoreaza veteranii de razboi organizand în toate marile garnizoane din ţară manifestări dedicate Zilei veteranilor de război.

În Bucuresti, a avut loc astazi, de la ora 10.00, la Palatul Cercului Militar Naţional, adunarea solemnă a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, la care au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de veterani de război, cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere.

Marţi, 29 aprilie, vor avea loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, de la ora 8.00, ceremonie la care va participa si ministrul apararii nationale Mircea Dusa şi la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, începând cu ora 10.00.

Desi titlul de veteran de razboi a fost instituit prin Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 de catre regele Carol I, Ziua veteranilor de razboi se sarbatoreste in Romania doar de 7 ani, cand prin Hotararea Guvernului nr 1222 a fost instituita ca si sarbatoare.

Potrivit HG 1222/2007, Ministerul Apărării, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război sunt autorizate să organizeze manifestări cu caracter simbolic, prilejuite de acest eveniment.

Titlul de veteran de razboi

La un sfert de veac de la mobilizarea oştirii pentru războiul de independenţă, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii, regele Carol I, la solicitarea supravieţuitorilor, a promulgat Înaltul Decret prin care s-a creat, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, titlul de ”veteran de război”.

La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea: ” Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”. Se instituie onorantul titlu de ”VETERAN DE RĂZBOI”.

Onorati de militari asa cum se cuvine, putinii veterani pe care Romania ii mai are, din pacate, sunt total uitati de politicienii romani.

Avem insa si exceptia care confirma regula. Citat din zhd.ro: “Ziua veteranului de război”, sărbătorită în data de 29 aprilie, va fi marcată în judeţ prin ceremonii în şase localităţi, în cadrul cărora, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va premia toţi cei 339 veterani de război. Anul trecut în premieră pentru România, CJ Hunedoara a acordat titlul de “Cetăţean de onoare al judeţului” şi suma de 200 lei fiecărui veteran de război. În acest an, în cadrul ceremoniilor festive, la care vor participa reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor militare şi a altor instituţii publice, fiecare veteran va fi premiat cu suma de 200 de lei.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular