sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraIn contextul crizei din Ucraina bugetul MApN va fi suplimentat cu 0,2%...

In contextul crizei din Ucraina bugetul MApN va fi suplimentat cu 0,2% din PIB.

Intr-o declaratie de presa sustinuta astazi, premierul Ponta anunta suplimentarea bugetului MApN, la rectificarea din iulie, cu 0,2% din PIB, aproximativ 700 milioane lei, in contextul crizei din Ucraina.

„Vom suplimenta bugetul Ministerului Apărării Naționale. Au reușit ministrul de Finanțe și ministrul Bugetului, au discutat atât la nivelul FMI cât și al Comisiei Europene și vom suplimenta cu 0,2% din PIB, în jur de 700 de milioane lei, bugetul de anul acesta la Ministerul Apărării Naționale, în așa fel încât investiții în modernizarea capacităților militare să fie făcute imediat.

Pe de o parte, armata română va avea echipament tehnologic îmbunătățit, iar pe de altă parte acest lucrări vor fi făcut în special în fabricile din România, ceea ce înseamnă activitate pentru economia și pentru industria românească”, a spus Ponta.

Premierul a adăugat că nu este vorba de achiziții, ci de modernizarea capabilităților tehnice ale armatei române, pentru care Guvernul a obținut permisiune de a suplimenta plafonul de cheltuieli pentru MApN cu 700 de milioane de lei. 

„Mai multe detalii, după cum vă puteți da seama foarte bine, nu vă pot da, pentru că nu ne apucăm să povestim acum detalii militare legate de echipamente.

În iulie va fi o rectificare bugetară, la începutul lunii iunie avem vizita instituțiilor internaționale, iar acest acord de principiu l-am obținut deja”, a mai spus Ponta.

Ponta a precizat ca aceasta suplimentare nu presupune reduceri la alte capitole bugetare. Practic , prin aceasta suplimentare guvernul va mari deficitul bugetar cu 0,2%, inscriindu-se in marja din acordul cu FMI.

Potrivit Agerpres, MApN si Ministrul Economiei vor investi, in viitorul apropiat, 10 milioane de euro in fabrica de pulberi Rompiro din Fagaras, care produce explozivi cu uz militar si civil.

Dintr-o analiza a Ziarului Financiar aflam ca MApN a anuntat deja Avioane Craiova, Aerostar Bacau si IAR Brasov ca va mari comenzile de doua pana la patru ori.

Probabil va fi o gura de oxigen pentru cele trei societati si un prim pas, chiar daca foarte mic, pentru revigorarea a ceea ce a fost industria de aparare.

Cel mai probabil, cu acesti bani se va reusi revitalizarea catorva categorii de tehnica uzata deja moral, pentru ca din declaratiile primului ministru nu se ia in calcul nici-o achizitie.

Daca va avea loc, aceasta suplimentare va duce bugetul MApN pentru anul 2014 la 1,62% din PIB, cu 0,5% sub procentul asumat de Romania in momentul aderarii la NATO, dar va fi cel mai mare buget din ultimii 5 ani.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE