sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăCeremonii militareEliberarea Clujului, aniversata luni cu jerbe de coroane la Cimitirul Eroilor

Eliberarea Clujului, aniversata luni cu jerbe de coroane la Cimitirul Eroilor

Ordinul pentru organizarea ceremonialului a fost semnat astăzi de prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian. Acesta va avea loc luni la ora 11 la Monumentul Ostaşului Român din Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii.

Aceasta este a 66-a ediţie a ceremonialului, care include primirea oficialităţilor, onorul Gărzii, salutul drapelului de luptă şi intonarea imnului naţional şi oficierea unei slujbe religioase. Totodată programul include alocuţiuni, depuneri de coroane şi jerbe de flori, dar şi defilarea Gărzii de Onoare.

Amintim, în octombrie 1944 armata română a intervenit pentru eliberarea părţii de nord a Transilvaniei, cunoscute sub numele de Operaţia „Cluj”. Concepţia generală a operaţiunii strategice “Debreţin”, care include aşi operaţiile de la Cluj, prevedea executarea a două asalturi – una principală pe direcţia Arad – Debreţin şi o a doua secundară, pe relaţia Cluj-Debreţin. Clujul a fost eliberat în 11 octombrie, în operaţiunile derulate de diviziile 18 Infanterie şi 2 Munte şi de forţele sovietice.

Sursa: ziuadecj.ro

Update:

Fostul primar Gheorghe Funar a trimis o scrisoare deschisă prefectului de Cluj, dl. Florin Stamatian:
PREFECTURA JUDETULUI CLUJ
In atentia domnului Prefect, Dr.Florin Stamatian,
Domnule Prefect,
Organizatia Municipala Cluj Napoca a Partidului Romania Mare protesteaza fata de modul in care este organizata in acest an aniversarea Eliberarii Municipiului Cluj Napoca de sub ocupatia fascisto-ungara.
Depunind cu mult respect o floare pe mormintele ostasilor eroi cazuti in lupte, credem insa ca bucuria romanilor si pretuirea glorioasei victorii a Armatei Romane din anul 1944 trebuie sa fie sarbatorita in spatiul public central al municipiului, acolo unde au si fost intampinate de catre clujeni unitatile armate romane eliberatoare.
Nu intelegem de ce autoritatile romane locale ingradesc bucuria locuitorilor municipiului si desconsidera mandria Armatei Romane refuzandu-i dreptul sa defileze pe strazile orasului pe care l-a eliberat, in vreme ce tot felul de alte sarbatori si manifestari care nu sunt ale poporului roman, ba unele chiar sfideaza si jignesc sufletul si istoria romanilor, sunt permise in centrul orasului beneficiind si de prezenta si , din pacate, pasivitatea reprezentantilor institutiilor statului.
Va solicitam, Dle Prefect, sa reveniti asupra Ordinului Dvs si sa dispuneti ca manifestarile din 11 octombrie 2010, prilejuite de Aniversarea Eliberarii Municipiului Cluj Napoca de sub ocupatia fascisto-ungara, sa se desfasoare, in principal, in centrul orasului in fata Monumentului Glorie Ostasului Roman de langa Catedrala Ortodoxa.
9 octombrie 2010 Partidul Romania Mare
Organizatia Municipala Cluj Napoca

Sursa: napocanews

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular