miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăActualitate militaraArmata Romana isi face rezerve din voluntari platiti

Armata Romana isi face rezerve din voluntari platiti

Mai-marii Ministerului Apararii au gasit o modalitate inedita de a trezi patriotismul din romani: bani de la stat pentru cei care accepta sa intre in randurile militarilor.Lipsa de cadre i-a determinat pe mai-marii Ministeru lui Apararii sa apeleze la o modalitate inedita de a-i a trage pe romani catre haina militara: voluntariatul – dar nu dezinteresat, asa cum explica dictionarul acest termen si cum se întâmpla în toate statele civilizate -, ci platit de stat. Initiativa a fost transpusa deja într-un proiect de act normativ privind statutul rezervistilor voluntari, aflat pe masa guvernului.
si, potrivit proiectului, solda lunara nu este singurul beneficiu acordat de stat „voluntarilor”. În cazul în care ar ramâne someri în a ceasta perioada de criza, acestia ar putea urma cursuri de reconversie profesionala. Evident, tot pe cheltuiala statului. De profitat ar avea si angajatorii lor, care ar urma sa primeasca despagubiri pentru perioada în care rezervistii vor fi chemati sa apere tara.
Limba româna, obligatorie
Concret, daca actul normativ promovat de Ministerul Apararii va fi promulgat, cei care vor dori sa devina „voluntari rezervisti” vor trebui sa îndeplineasca, în primul rând, doua conditii: sa nu fi fost condamnati în cauze penale si sa stie sa scrie si sa vorbeasca corect limba româna.
În plus, nu vor fi admisi în rândurile militarilor cei care fac parte din organizatii interzise de legislatia româneasca si cei care apartin unor culte, asociatii religioase ori grupari, care, potrivit legii, contravin normelor de mentinere a ordinii publice sau încalca bunele moravuri.
Românii care vor întruni toate conditiile pentru a îmbraca, la nevoie, haina militara, si vor fi alesi sa faca asta nu vor mai putea da înapoi. Motivul: daca se razgândesc, vor fi obligati sa achite din propriul buzunar costurile recrutarii. Cei care ajung sa semneze însa contractul cu Armata, vor beneficia, pe perioada instructiei (pe care vor fi obligati sa o faca), de o solda lunara egala cu cea a unui soldat voluntar (care e cuprins? între 700 si 1.200 de lei), dar si de alte beneficii: masa, bilete de recuperare si cursuri de pregatire în domeniul apararii.
„La preselectie se vor putea prezenta si cadrele militare în rezerva”, se mai specifica în proiectul de lege.
Fara greve si campanii electorale
Potrivit documentului, în perioada instructiei sau a misiunilor, „voluntarii” vor avea nu doar beneficii, ci si restrictii. Cele mai importante: le va fi interzis sa participe la actiuni de propaganda electorala, sa candideze la functii în administratia publica locala si în parlament sau la cea de presedinte al României.
Mai mult, nu vor putea lua parte la greve si nici la proteste de strada sau la mitinguri electorale.
„SALARIU”
Câteva sute de lei pe luna, pe timp de pace
„În perioada în care nu participa la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadrati, rezervistii voluntari beneficiaza de o indemnizatie lunara egala cu 30% din solda functiei de baza pe care sunt încadrati, precum si de solda gradului detinut”, se precizeaza în proiectul de act normativ ce asteapta avizul executivului.
Tinând cont de faptul ca un soldat voluntar primeste o solda cuprinsa între 700 si 1.200 de lei, un calcul simplu arata ca un „voluntar” ar urma sa primeasca minimum 400 de lei pe luna, când nu e în misiune.
Sursa: Evenimentul Zilei

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular