duminică, aprilie 14, 2024
AcasăActualitate militaraStatutul rezervistului VOLUNTAR a fost aprobat de Senat

Statutul rezervistului VOLUNTAR a fost aprobat de Senat

Potrivit declaratiilor ministrului apararii nationale Mircea Dusa, citat de Agerpres, proiectul de lege privind rezervistul voluntar, aprobat marți de Senat, a suferit modificări substanțiale în urma dezbaterii din cele două Camere ale Parlamentului.

„Proiectul este de mai mult timp în Parlament. A fost schimbat în urma dezbaterii în cele două Camere legislative substanțial față de textul inițial, având în vedere necesitățile actuale ale Armatei Române.

În principal, tinerii care vor să devină rezerviști militari încheie cu Ministerul Apărării Naționale un contract pe 4 ani.

În acest contract sunt stipulate condițiile, adică este obligat să participe 15 zile în fiecare an la pregătire și instruire organizată de către Statul Major General.

În această perioadă asigurăm salarizare conform funcției de încadrare a rezervistului voluntar și conform reglementărilor MApN, pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primește 10% din solda funcției de bază”, a explicat ministrul.

El a precizat că pot deveni rezerviști militari toți tinerii care doresc acest lucru, dar și soldații și gradații profesioniști care, dintr-un motiv sau altul, au trecut în rezervă, cu precizarea că, timp de trei ani, având în vedere că sunt persoane deja instruite, nu participă la programe de instruire.

„După trei ani intră în același program de instruire ca și cei care sunt debutanți în această calitate.

În anul 2007, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace a fost desființat. Din punct de vedere legislativ, nu s-a pus nimic în loc, care să asigure instruirea și pregătirea populației și refacerea rezervei de cadre a MApN și de aceea considerăm că acest act normativ ne va sprijini în a menține rezerva de cadre a ministerului.

Numărul de rezerviști voluntari va fi stabilit în funcție de prevederile din bugetul Ministerului Apărării Naționale, anual”, a mai precizat Dusa.

Potrivit acestuia, rezerviștii voluntari, în perioada cât se află la pregătire, timp de 15 zile, vor fi detașați la Ministerul Apărării Naționale.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE