miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăActualitate militaraSoldatii si gradatii profesionisti pot fi mentinuti in activitate pana la 55...

Soldatii si gradatii profesionisti pot fi mentinuti in activitate pana la 55 de ani

Grad fruntas pentru tinuta de oras
Grad fruntas pentru tinuta de oras
Limita maximă de vârstă până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 55 de ani, conform unui proiect de lege votat luni de plenul Senatului, potrivit Agerpres.

Dupa ce fusese adoptat tacit de catre deputati, luna trecuta, proiectul a intrat la Senat, aceasta camera avand si rolul decizional.

Prin actul normativ se urmăreşte, în principal, mărirea vârstei până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate, de la 50 la 55 de ani.

Senatorii au votat astfel, cu 116 voturi pentru şi două abţineri, proiectul de lege pentru modificarea art.35 alin.(2) din Legea nr.384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare.

Iniţiatorii actului normativ sunt: Gabriel Oprea – senator UNPR, Gheorghe Emacu – deputat UNPR, Ion Mocioalcă – deputat PSD, Ion Răducanu – deputat UNPR.

Între argumentele iniţiatorilor se află acela potrivit căruia Ministerul Apărării Naţionale este nevoit să renunţe la serviciile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti tocmai când aceştia au cea mai mare experienţă, de multe ori dobândită în repetate misiuni externe, în teatrele de operaţii.

De asemenea, legislaţia actuală nu permite ca soldaţii şi gradaţii profesionişti să fie menţinuţi în activitate până la vârsta de 55 de ani, aidoma cadrelor militare, şi astfel a le acorda o binemeritată pensie ocupaţionalăa, ceea ce ar însemna, potrivit iniţiatorilor, a le acorda acestora şansa şi onorul pe care îl merită după ce unii dintre aceştia o viaţă întreagă şi-au dedicat-o domeniului apărării şi siguranţei naţionale’.

În expunerea de motive, iniţiatorii au mai apreciat între altele că există o diferenţiere nejustificată între statutul cadrelor militare şi cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în ceea ce priveşte dreptul la pensie – la vârsta de 50 de ani aceştia rămân fără ocupaţie’.

‘Nu sunt nici măcar şomeri. În această situaţie, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt expuşi liberului arbitru al pieţei forţei de muncă, care nu le mai permite găsirea unui loc de muncă decât cu mare greutate, se arată în expunerea de motive.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular