marți, noiembrie 28, 2023
AcasăActualitate militara29 Aprilie- Ziua veteranilor de razboi

29 Aprilie- Ziua veteranilor de razboi

La 29 aprilie 1902, cand se împlinea un sfert de veac de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării pentru războiul care avea să ducă la cucerirea independenţei de Stat a României, Regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, titlul de veteran de război.

În urmă cu 111 ani, la 29 aprilie, Regele Carol I instituia titlul de „Veteran de Război”, în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război.

Guvernul a hotărât, prin HG nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, ca Ziua Veteranilor de Război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

In cinstea acestui eveniment, armata romana a organizat ceremonii militare la monumente ale eroilor din toate garnizoanele din ţară, în Bucureşti, fiind organizate ceremonii la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol si la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare) unde au fost depuse coroane de flori in memoria eroilor romani cazuti pe fronturile de lupta.

Sursa foto: mapn.ro

„Armata Română, care este instituţia apreciată de populaţie, consideră că veteranii de război trebuie onoraţi, cinstiţi pentru că s-au jertfit pentru a scrie istoria României. Am dorit ca astăzi (n.r – luni) să fiu alături de dânşii, iar în toate garnizoanele militare din ţară, împreună cu Asociaţiilor veteranilor de război, organizăm acţiuni de cinstire a lor şi suntem mândri că avem asemenea înaintaşi. Le doresc la mulţi ani, sărbători fericite şi în acelaşi timp le doresc sărbători fericite tuturor românilor şi mai ales militarilor, atât celor în activitate cât şi celor rezervişti, cu o notă aparte pentru militarii care se află în Afganistan şi care zi de zi îşi pun viaţa în pericol pentru a apăra pacea mondială pentru a nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Boston, când oameni nevinovaţi, civili, la o manifestare sportivă şi-au pierdut viaţa. Cred că structurile militare şi structurile de siguranţă naţională vor trebui să facă eforturi deosebite în continuare pentru ca acest flagel, care este terorismul, acest pericol mondial să dispară şi pe planetă să fie linişte şi pace”, a spus ministrul apararii nationale Mircea Duşa.

Ne alaturam si noi militarilor romani, care nu uita niciodata sa-si cinsteasca eroii, adresand veteranilor de razboi un sincer La multi Ani.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular