marți, noiembrie 28, 2023
AcasăActualitate militara1 Iulie, ziua Regimentului 30 Garda

1 Iulie, ziua Regimentului 30 Garda

La 1 iulie 1860, prin Ordonanta nr. 63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, s-a înfiintat Batalionul 1 Tiraliori, prima unitate de garda, atestata documentar, din armata româna moderna.
În 1930, Carol al II-lea a înfiintat prin Înalt Decret Regal Garda Palatului. Tot el a introdus si denumirea de unitate de garda, pe care a acordat-o unor unitati cu bogate traditii, cum ar fi: Regimentul 2 Vânatori de Garda “Regina Elisabeta”, Regimentul de Garda “Mihai Viteazul”, Regimentul de Garda Calare si Regimentul 4 Rosiori de Garda “Regina Maria”.

În timpul celui de-al doilea razboi mondial, ostenii Regimentelor de Garda au dovedit eroism, tenacitate si iscusinta militara, în campania din est, pe teritoriul national si pentru eliberarea Ungariei si a fostei Cehoslovacii.
Acoperite de glorie pe câmpurile de lupta ale celui de-al doilea razboi mondial, unitatile de garda au fost desfiintate, abuziv, la data de 30 decembrie 1947, de catre regimul comunist, instaurat în România.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, Regimentul 30 Garda a dat jertfa tarii 15 eroi. Ca recunoastere a eroismului si spiritului de sacrificiu, ministrul apararii nationale a ordonat citarea pe armata a Regimentului 30 Garda.
Brigazii 30 Garda i-a revenit nobila misiune de a aduce Eroul Necunoscut, de la Marasesti la Bucuresti, pentru a fi înhumat pe veci în parcul Carol; incepând cu 25 Octombrie 1991, unitatea are misiunea sacra de a executa serviciul de garda de onoare la Mormântul Ostasului Necunoscut.
La data de 25.07.2001 în contextul procesului de reforma a armatei si de sustinere a eforturilor pentru aderarea României la NATO, Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul” se transforma în unitate, sub denumirea de Regimentul 30 Garda si Protocol „Mihai Viteazul”.

Sa spunem si noi LA MULTI ANI acestei unitati reprezentative a armatei romane.

Redactia.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular