sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraRegimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" va avea de maine uniforma de vară...

Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” va avea de maine uniforma de vară de protocol

Defilare Regimentul 30 Garda
Defilare Regimentul 30 Garda
Dupa 24 de ani de la prima aparitie in actuala uniforma de protocol la 1 decembrie 1990, militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” vor avea in dotare si o uniforma de vară de protocol adecvata sezonului calduros, aceasta fiind prezentata miercuri, 16 iulie, de la ora 9.30, în cadrul unei ceremonii. La ceremonie va fi prezent ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

Uniforma de protocol a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, ce îmbină elemente din fondul tradiţional al marilor ţinute ale perioadei interbelice, armonios închegate într-o formă modernă, ce conferă solemnitate şi autoritate.

Garda de Onoare, în această ţinută, are nu doar o notă oficială, fastuoasă şi ceremonială, ci şi una simbolică reprezentând în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român şi a armatei sale.

Aceasta a fost purtată prima oară la parada militară de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1990, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, şi a devenit emblematică pentru armată şi pentru statul român.

La momentul introducerii noii uniforme nu a fost stabilită şi o ţinută pentru anotimpul călduros. Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” participă în prezent la numeroase activităţi pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată.

Unitate emblematică a Armatei României, Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazul” are ca principale atributii executarea de ceremonii şi onoruri militare la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Apărării Naţionale, precum şi alte activităţi de reprezentare cu diferite ocazii, în ţară şi străinătate, asigurarea pazei permanente la Mormântul Ostaşului Necunoscut precum si asigurarea pazei unor obiective aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.

Domnitorul ALEXANDRU IOAN CUZA a înfiinţat la 1 iulie 1860, în baza Decretului Nr.63, prima unitate de gardă atestată documentar din armata română modernă – “Batalionul 1 Tiraliori”. Această unitate a fost creată cu misiunea de a asigura paza şi securitatea Palatului Domnesc şi pentru a executa ceremonii şi onorurilor militare.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE