Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) organizează Ziua Porților Deschise, sâmbătă, 21 iunie, între orele 10.00 și 14.00, la Castelul Țepeș și la Memorialul Eroilor Neamului (Mormântul Ostașului Necunoscut) din Parcul Carol I.
Potrivit MApN, manifestările se vor desfășura după următorul program:
Ora 10.15 — Demonstrație de reconstituire istorico-militară prezentată de Asociația Tradiția Militară în curtea Castelului Țepeș.
Ora 10.45 —Microrecital cu cântece patriotice susținut de Vlad Miriță, tenor al Operei Române.
Ora 11.00 —Concert de fanfară susținut de Serviciul Muzicilor Militare al Ministerului Apărării Naționale.
Ora 12.00 — Demonstrație de reconstituire istorico-militară executată de Asociația Tradiția Militară pe platoul din fața Mormântului Ostașului Necunoscut.
Ora 13.00 — Tombolă cu premii surpriză.
Pe tot parcursul evenimentului oaspeții pot admira, de pe teresa Castelului Țepeș, panorama Capitalei, pot viziona expoziții de fotografii, cărți și obiecte ce au aparținut militarilor români căzuți în Primul Război Mondial, dar și proiecții video cu ‘Mormântul Ostașului Necunoscut’ din alte state (în incinta Memorialului Eroilor Neamului).
În data de 15 iunie 2004 lua fiinţă Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale ce avea drept scop continuarea nobilei misiuni de cinstire a eroilor neamului a Aşezământului Naţional «Regina Maria» pentru Cultul Eroilor, instituţie ce a funcţionat în perioada interbelică, sub mai multe denumiri, în domeniul centralizării şi amenajării locurilor de înhumare a ostaşilor români „căzuţi în timpul şi din cauza războiului”.
În cei 10 ani care s-au scurs de la înfiinţarea, în baza Legii nr. 379/2003 şi a HG nr. 635/2004, a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor – instituţie a statului român care reprezintă alinierea României la standardele europene în domeniul ocrotirii mormintelor de război – a acţionat cu consecvenţă pentru cercetarea şi evidenţa, precum şi pentru respectarea şi îngrijirea mormintelor şi operelor comemorative de război româneşti şi străine din România şi româneşti din străinătate.
În îndeplinirea uneia dintre cele mai importante atribuţii ale sale, ONCE a reuşit luarea în evidenţă a 6.343 de opere comemorative de război româneşti şi ale militarilor aliaţi sau inamici, aflate pe teritoriul României, precum şi a 206 monumente dedicate eroilor români care au murit în condiţii de luptă sau în prizonierat pe teritoriul a 16 state.
De asemenea, au mai fost luate în evidenţă 2.402 locuri de înhumare, situate în 1.044 localităţi din România, în care au fost înmormântaţi militari români şi străini, iar în străinătate au fost inventariate, pe teritoriul a 31 de state, 2.997 locuri de înhumare în care îşi dorm somnul de veci peste 130.000 de militari români, morţi în condiţii de luptă sau de prizonierat în Războiul de Independenţă (1877-1878), Al Doilea Război Balcanic (1913), Primul Război Mondial (1916-1919) şi Al Doilea Război Mondial (1941-1945).
Mai multe detalii pe once.ro