marți, noiembrie 28, 2023
AcasăActualitate militaraMemorandum privind trecerea Crucii Caraiman în administrarea Ministerului Apărării Naționale

Memorandum privind trecerea Crucii Caraiman în administrarea Ministerului Apărării Naționale

Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, trecerea Monumentului Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, din domeniul public al Oraşului Buşteni, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, măsură necesară pentru finanţarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului.

Monumentul Eroilor necesită lucrări de reabilitare, acestea fiind estimate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, la suma de 6 milioane de lei.

Primăria Buşteni a transmis o scrisoare de intenţie Ministerului Apărării Naţionale pentru identificarea unor soluţii de finanţare la nivelul instituţiei militare pentru restaurarea monumentului.

Având în vedere importanţa deosebită a monumentului şi participarea în cadrul Programului Naţional “România 100” pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român, a fost identificată ca soluție finanțarea lucrărilor de reabilitare de la bugetul anual aprobat MApN.

„Monumentul o să aibă o formulă foarte interesantă. În afară de reabilitarea și punerea lui în valoare și de încercarea de a găsi niște soluții de conservare profesioniste, în interiorul lui (…) vom realiza un muzeu al neuitării și acolo să facem o scurtă recapitulare a ceea ce s-a întâmplat din 1916 încoace, să aducem niște uniforme, ceva materiale de la Muzeul Militar, să creăm niște holograme, niște imagini digitale 3D care să transmită ceva tinerilor, în mod special”, a declarat city managerul Primăriei Bușteni.

Monumentul Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în perioada 1926-1928 de către arhitecţii români Georges Cristinel şi Constantin Procopiu.

Monumentul reprezintă unul din simbolurile unităţii naţionale, ale jertfei pentru înfăptuirea acesteia, construit în memoria militarilor căzuţi în luptele primei conflagraţii mondiale.

Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri, anvergura brațelor orizontale fiind de 14,97 metri. Crucea a fost desemnată de Guinness World Records cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular