sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăActualitate militaraUn sistem antirachetă Aegis de tip terestru, similar celui de la Deveselu,...

Un sistem antirachetă Aegis de tip terestru, similar celui de la Deveselu, a fost testat in SUA

Foto: mda.mil
Departamentul american al Apărării a anuntat ca Statele Unite au efectuat cu succes un prim test al sistemului antirachetă Aegis de tip terestru, similar celui ce va fi instalat in Romania, la baza militara din Deveselu.

În cadrul testului a fost utilizată o rachetă de tip SM-3 IB, care a interceptat ţinta propusă, în cadrul simulării. Sistemele testate sunt cele care vor fi utilizate în proiectul „Abordare adaptivă etapizată”, care prevede instalarea unor elemente antirachetă în România, până în 2015, şi în Polonia, până în 2018.

Ministerul Afacerilor Externe salută, într-un comunicat dat publicitatii astazi, desfăşurarea cu succes a primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore.

„Realizat de Agenţia de Apărare Antirachetă şi Marina SUA, testul – efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat si la Baza Deveselu – confirmă funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA). Acest test reprezintă un reper important în dezvoltarea etapei a II-a a EPAA, care presupune operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă din Baza Militară Deveselu la orizontul anului 2015. Ca parte a EPAA, Baza Deveselu va constitui contribuţia României la arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO. Natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă al SUA şi conformitatea utilizării sale cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite reflectă voinţa României şi a SUA de a contribui la legitima apărare a Alianţei Nord Atlantice, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, se arata in comunicatul MAE.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE