marți, aprilie 29, 2025
AcasăActualitate militaraCand nesimtirea prinde glas: Meseria de politician este mai riscantă decât misiunea...

Cand nesimtirea prinde glas: Meseria de politician este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan

Afirmatia din titlu apartine unui politician de clasa al Romaniei, unul din sutele de politicieni ce ar trebui sa aiba doar vorbe frumoase pentru cei pe care, prin votul lor, ii trimit in teatrele de operatiuni pentru ca ei, in fotolii confortabile, sa-si poata indeplini mandatul de pe urma caruia vor beneficia de indemnizatii la pensionare. Din fericire, chiar daca biroul de presa doarme, cativa militari nu mai pot sa inghita nesimtirea.

Pentru inceput, haideti sa citim elucubratiile senatorului ALDE, Daniel Barbu, caci despre el este vorba:

„V-aţi ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. E o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. E mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. Ştim bine că, din păcate, şi nu numai în România, dar la noi într-o manieră care este extrem de violentă, spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”, le-a spus Barbu, vineri, celor prezenţi la Liga Aleşilor Locali ALDE.

Reactia adevaratilor militari nu a intarziat sa apara, fapt care ne bucura.

Prima reactie a venit din partea plutonierului adjutant Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit în grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat.

„Îi ofer o excursie all inclusive în Afganistan, unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”.

Marius Apostol comentează că sunt incomparabile riscurile unui militar combatant într-un teatru de operaţii care luptă pentru interesele ţării cu riscurile unor politicieni care au de înfruntat doar acuzaţiile de corupţie.

Pe 1 mai 2011 Marius Apostol se afla împreună cu camarazii săi în patrulare pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Un dispozitiv de aproximativ 200 de kilograme a fost detonat în timpul trecerii. Vehiculul blindat în care se aflau a fost aruncat la câţiva metri în aer. Militarul a stat aproximativ o săptămână în comă. A avut coloana fracturată în două locuri dar şi leziuni grave la picior pentru care încă face recuperare.

A doua reactie vine, via Facebook, de la un ofiţer MApN, participant la cinci misiuni militare externe şi membru al GCSP (Geneva Centre of Security Policy). Maiorul Florin Valea se află în momentul de faţă în Bosnia şi Herţegovina într-o misiune de menţinere a păcii începută în 2015.

„Am participant la 3 misiuni în Afganistan, domnule Daniel Barbu. Ştiţi ce se află în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt spăgi sau comisioane care circulă în cercurile dumneavoastră, sunt trupuri de militari care au plecat în Afganistan pe o diurnă egală cu 40% din diurna unui politician. Ochelarii dumneavoastră ar merita să fie striviţi de bocancul plin de praf al unui soldat. (preferabil să-i aveţi pe nas)”.

Ulterior, ofiţerul a revenit cu o noua postare: „Domnule Daniel Barbu, dacă nu aveţi minima decenţă să cereţi scuze public familiilor celor răniţi sau decedaţi în teatrele de operaţii, consider că acest căţel militar care are în gură o grenadă de exerciţiu are onoare şi demnitate superioară dv.“

De când este ofiţer în Armata Română, Florin Valea a participat şi la cursuri de pregătire în SUA, Germania şi Ungaria. În timpul misiunii din Afganistan a fost decorat cu Medalia de Merit a Armatei Americane, dar şi medalia NATO şi medalia UE.

Din fericire cineva a iesit si a aparat onoarea militarilor romani. Din pacate, acestia nu au fost generali sau colonei ci cativa militari din randul marei mase, militari care au facut cunostinta direct cu viata dura din teatrul de operatii Afganistan. Suntem alaturi de ei.

Cat despre aceast ”profesor” Barbu…sincer mi-e sila numai la gandul ca putea fi primarul Capitalei. Poate renuntati la indemnizatie si o donati unui militar infirm din Afganistan sau unui veteran de razboi cu 200 de lei indemnizatie dupa 4 ani de razboi. Sa va fie rusine domnule Barbu.

Un fost participant la ”viata frumoasa” din Afganistan.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE