joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitate militaraUn general maior la conducerea Diviziei 2 Infanterie ”Getica”

Un general maior la conducerea Diviziei 2 Infanterie ”Getica”

Gl. mr. Petrica Lucian Foca
Gl. mr. Petrica Lucian Foca
In data de 23 ianuarie, presedintele Romaniei, KLAUS-WERNER IOHANNIS, a semnat decretul de inaintare in gradul de general maior cu doua stele a generalului de brigadă cu o stea Foca Constantin Petrică-Lucian. Decretul are numarul 36 si este contrasemnat de primul ministru Ponta.

Generalul maior Petrica Lucian Foca s-a născut la 24 august 1960, în localitatea Sinaia, judeţul Prahova.

A absolvit Liceul Militar „Ştefan cel Mare” de la Câmpulung Moldovenesc, în anul 1979 şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în anul 1982.

După absolvirea şcolii militare, a fost selecţionat de către Direcţia Informaţii Militare din Marele Stat Major şi repartizat în funcţia de comandant grup la Batalionul 404 Cercetare în dispozitivul inamicului prin paraşutare, unde a mai îndeplinit, până în anul 1988, funcţia de ofiţer în statul major.

În anul 1987 a absolvit Cursul de comandanţi de batalioane de infanterie.

În perioada 1988 – 1990 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea de Arme Întrunite, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie la specialitatea „Cercetare şi paraşutişti”, fiind repartizat şef al cercetării la Regimentul 62 Paraşutişti.

Între anii 1990 şi 1995 a îndeplinit funcţii în cadrul Direcţiei Informaţii Militare din Marele Stat Major, perioadă în care a urmat cursuri de perfecţionare în domeniul conducerii informaţiilor militare.

În perioada 1995-2000 a îndeplinit funcţia de şef al Centrului de pregătire a cercetaşilor în dispozitivul inamicului prin paraşutare şi locţiitor al comandantului Centrului 404 Cercetare pentru învăţământ şi formare specialişti şi comandant al acestuia.

În perioada 2000-2004 a fost comandant al Detaşamentului şi Batalionului de Informaţii Militare, între 2005-2010 comandant al Batalionului HUMINT, iar în perioada 2010-2014, comandant al Brigăzii de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu”. A înfiinţat, transformat şi modernizat, după standarde NATO, aceste structuri unicat din Armata României.

În anul 2007 a urmat Cursul postuniversitar de perfecţionare în conducerea strategică la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Apreciind drept valoroasă experienţa operatorilor HUMINT din subordinea sa, în anul 2010, NATO Allied Command for Transformation (ACT) a aprobat înfiinţarea Centrului de Excelenţă HUMINT NATO în România, la Oradea.

La 21 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar anul 2011 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare şi informaţii.

În anul 2011 a absolvit Cursul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare.

Începând cu anul 2001 a selecţionat, pregătit şi coordonat toate structurile de informaţii militare care au acţionat în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest şi Irak.

A participat la numeroase activităţi de pregătire internaţională, schimburi de experienţă, exerciţii, aplicaţii şi simpozioane în domeniul forţelor pentru operaţii speciale şi informaţii militare.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, Emblemele de Onoare ale Armatei României, Statului Major General, Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene, Informaţiilor pentru Apărare, Comunicaţiilor şi Informaticii, Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” cls. a III-a şi Semnele Onorifice „În Serviciul Patriei” pentru 20 şi 25 de ani de activitate.

Este căsătorit şi are un fiu.

La mai mare domnule general!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE