sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraŞeful Instrucţiei şi Doctrinei din SMFN, Gigi-Cristinel Uce, primeste un nou grad

Şeful Instrucţiei şi Doctrinei din SMFN, Gigi-Cristinel Uce, primeste un nou grad

In data de 23 ianuarie, presedintele Romaniei, KLAUS-WERNER IOHANNIS, a semnat decretul de inaintare in gradul de contraamiral de flotilă cu o stea a comandorului Uce Petre Gigi-Cristinel. Decretul are numarul 49 si este contrasemnat de primul ministru Ponta.

Contraamiral de flotilă Dr. Gigi-Cristinel UCE s-a născut la data de 25 februarie 1962 în Craiova, jud. Dolj.

A absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” în anul 1980, iar în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigaţie.

Şi-a început cariera îndeplinind funcţia de comandant Unitate de Luptă artilerie şi arme sub apă la Dragorul de Radă 17 din Divizionul 176 Dragoare de Radă, apoi a fost promovat Ofiţer Secund (1986) şi, ulterior, comandant de navă (1989) în cadrul aceluiaşi divizion.

În perioada 1997-1999, a fost ofiţer-student al Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Inter-arme, iar la absolvire a fost numit şeful Operaţiilor şi instrucţiei la Divizionul 88 Vedete Fluviale, după aceea fiind avansat în compartimentul operaţii al Brigăzii 27 Fluvial Maritime. Începând cu anul 2000, a îndeplinit diferite funcţii de conducere (şef de birou şi şef de secţie) ale unor structuri din cadrul Serviciilor Instrucţie şi Operaţii din Statul Major al Forţelor Navale.

În anul 2008, a fost numit comandant al Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, funcţie pe care a îndeplinit-o până în luna iulie 2010, când a fost promovat pe funcţia de şef al Serviciului Instrucţie din Statul Major al Forţelor Navale. În perioada 2010-2011, a fost numit şef de Stat Major al Grupării Navale de Cooperare în Marea Neagră BLACKSEAFOR pentru cea de-a X-a activare.

La data de 08 ianuarie 2015, a fost numit Şef al Instrucţiei şi Doctrinei în Statul Major al Forţelor Navale.
Prin decret prezidenţial, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă, la data de 23 ianuarie 2015.

Dezvoltarea pregătirii profesionale a început în anul 1987 cu Cursul de comandanţi nave pentru unităţile de nave dragoare, urmând apoi Cursul de tactici de marină, ambele la Academia Navală din Constanţa.

În perioada 2000-2007, a absolvit şi alte cursuri, precum Cursul NATO pentru operaţii în sprijinul păcii, la Şcoala NATO de la Oberamergau, Germania (2000), Cursul avansat de limbaj operaţional maritim, la HMS Dryad, Marea Britanie (2002), Cursul de operaţii multinaţionale tip Joint, la Centrul Regional NATO/PfP, Universitatea Naţională de Apărare (2001).

În perioada 2006-2007, a fost cursant al Colegiului Naval de Război din Newport, USA., iar în luna aprilie 2012 şi-a finalizat studiile doctorale la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, obţinând titlul de Doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit şi pentru rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine şi medalii: Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României” clasa a II-a, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate.

Este căsătorit cu Georgeta-Marga şi au împreună un fiu, George-Alexandru.
Vorbeşte fluent limba engleză.

Din pacate, asupra noului contraamiral de flotilă Gigi-Cristinel UCE planeaza o suspiciune ramasa nerezolvata de mai bine de doi ani: Scandalul case de la MApN Personal sper ca acestea sa ramana doar suspiciuni si sa nu se transforme in certitudini.

Pana atunci, la mai mare!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE