vineri, iunie 21, 2024
AcasăActualitate militaraSite-ul MAPN, spart în doi timpi şi trei mişcări

Site-ul MAPN, spart în doi timpi şi trei mişcări

“Armata Română este în stare sa poarte un război informatic?” ne loveşte retoric şi obsedant întrebarea. Nu. Armata Română nu este în stare să poarte un razboi de niciun fel, mai ales unul informatic.
Scriam acum ceva timp despre vulnerabilităţile instituţiilor statului. Jurnalul Naţional a fost primul care a tras un semnal de alarmă în acest sens şi a avertizat frenetic asupra superficialităţii cu care se tratează acest aspect.

Spuneam atunci că nu ne aşteptăm la vreo reacţie din partea oficialilor sau la vreun fel de scuză, care sa îndulcească realitatea amară din “teren”. Bineînţeles că s-a comentat câteva zile pe tema asta, oamenii şi-au dat cu părerea, oficialii au spus că nu e chiar aşa cum zice presa. Presa nu ştie, ea speculează, suntem toţi nişte nepricepuţi şi avem ceva cu statu`. Face din tânţar armăsar. Ar fi fost bine să fie aşa. Din păcate, lucrurile stau altfel.

pagina mapn cu amprenta hakerilor pe ea

Iată că “armăsarul” n-a întârziat să apară, sub forma unei noi şi uriaşe “găuri” de securitate, în site-ul Ministerului Apărării Naţionale. www.mapn.ro şi www.mapn.gov.ro sunt vulnerabile la atacuri de tip Sqli. Acelaşi tip de atac la care sunt vulnerabile şi restul instituţiilor statului. O pură coincidenţă, cu siguranţă.

Responsabil cu descoperirea vulnerabilităţii este un anume “blackboy1337”, care face parte din Gr0up Security, o grupare informatică de baieţi deştepţi, care au prea mult timp liber la dispoziţie. De fapt, au timpul liber pe care angajaţii IT&C ai Ministerului Apărării Naţionale ar trebui să-l folosească pentru securizarea parametrilor lăsaţi în voia sorţii. Probabil erau prea ocupaţi cu mitingurile şi n-au mai avut timp de site.

“Nu am făcut publică vulnerabilitatea până nu au reparat-o…dar am extras foarte multe informaţii din baza lor de date”, ne scrie autorul abominabilei fapte. Din punctul meu de vedere, maestre, ai procedat onorabil, se vede că nu prea te încântă puşcăria. Ar trebui să te plătească pentru serviciul făcut, sau cel puţin, să-ţi mulţumească.

Însă, cu toate acestea, instituţiile statului găsite cu bube`n cap la capitolul securitate informatică continuă să condamne, să acuze şi să hăituiască oamenii care le pun degetul pe rană şi le arată unde greşesc. Apoi pozează în victimă şi ne arată cât de rea e presa, ca spune şi altora despre lipsa lor de respect, interes şi professionalism, în raport cu cei pe care ar trebui să-i protejeze, în cazul de faţă. Aşteptăm în continuare reacţii, scuze, promisiuni, cu certitudinea că nu le vom primi niciodată.

Nu am publicat galeria foto, pentru a proteja bazele de date ale MAPN.

Sursa: jurnalul.ro

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE