duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraSeful SMFT, general-locotenent Ioan Sorin a fost trecut in rezerva. Noi avansari...

Seful SMFT, general-locotenent Ioan Sorin a fost trecut in rezerva. Noi avansari de generali in MApN.

General-locotenent (Forte Terestre)
General-locotenent (Forte Terestre)
Președintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, 10 mai, Decretul privind înaintarea în gradul de general cu patru stele, la trecerea în rezervă, a domnului general-locotenent cu trei stele Ioan Sorin din Ministerul Apărării Naționale. Aceasta trecere in rezerva survine dupa ce ieri, MApN s-a mai ”imbogatit” cu inca patru generali cu o stea, alti trei adaugand inca o stea la cele existente.

Astfel, Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 9 mai, următoarele decrete:

• Decret privind înaintarea în gradul de general locotenent cu trei stele a domnului general-maior Marian Hăpău din Ministerul Apărării Naționale (directorul Direcţiei Generale de Informaţi a Apărării);

• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a domnului general de brigadă Nicolae-Ionel Ciucă din Ministerul Apărării Naționale (comandantul Divizie 2 Infanterie Getica);

• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a domnului general de brigadă Dumitru Scarlat din Ministerul Apărării Naționale (comandantul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”);

• Decret privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea domnului colonel Cristinel Cernea din Ministerul Apărării Naționale (comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa“);

• Decret privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea domnului colonel Dorin Chirca din Ministerul Apărării Naționale (comandantul Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică);

• Decret privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea domnului colonel Marcel Voicescu din Ministerul Apărării Naționale (Locţiitorul Sefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi Informare Publică);

• Decret privind acordarea gradului de contraamiral de flotilă cu o stea domnului comandor Mihai Gheorghe din Ministerul Apărării Naționale (seful Direcţiei Contrainformaţii şi Securitate Militară).

Generalul(r) dr. Sorin Ioan

General-locotenent Sorin Ioan
General-locotenent Sorin Ioan
Generalul-locotenent dr. Sorin Ioan s-a născut la data de 22 iunie 1954, în municipiul Bucureşti. A absolvit cursurile Şcolii militare de ofiţeri de artilerie „Ioan Vodă“ din Sibiu (1976) şi Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti (1985).

După absolvirea şcolii de ofiţeri, a fost avansat locotenent, îndeplinind apoi funcţiile de comandant de pluton, de baterie şi de divizion de artilerie (1976-1983). După absolvirea Academiei Militare, devine şef al artileriei unui regiment mecanizat (1985-1986), şef de stat major al unui regiment de artilerie (1986-1988), comandantul Regimentului 43 Artilerie (1988-1993), locţiitor al comandantului Diviziei 1 Mecanizată (1993-1994), locţiitor al comandantului Corpului 1 Armată (1994-1996).

În paralel, a urmat următoarele cursuri: cursul pentru comandanţii de regiment (1987), cursul de strategie şi artă operaţională (1990), Colegiul de Studii Strategice şi Management al Apărării „George C. Marshall“ din Germania (1995), Colegiul Regal pentru Studii de Apărare al Marii Britanii (1998), NATO Joint Senior Psychological Operations Course, Florida, USA (2002) şi cursul pentru generali al Colegiului de Apărare NATO de la Roma (2004).

Este numit apoi, pe rând, în funcţiile de şef al Artileriei Armatei (1996-1997), comandant al Detaşamentului Tactic „Sfântul Gheorghe“, dislocat în Albania ca parte a Forţei Multinaţionale „ALBA“ (1997-1998), locţiitor al şefului Direcţiei de Planificare Strategică şi Control al Armamentului din Statul Major General (1998-1999). În anul 1999 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe militare.

La data de 1 decembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, fiind numit în funcţia de comandant de corp de armată (1999-2000). Devine apoi locţiitor al comandantului Comandamentului 2 Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu“ (2000-2001) şi şef al Direcţiei Operaţii din Statul Major General (2001-2004). În această perioadă a fost înaintat la gradul de general-maior, la 5 iulie 2002.

Începând din anul 2003, el a coordonat mai multe misiuni româneşti în străinătate, atât în Afganistan şi Irak, cât şi în Balcanii de Vest. De asemenea, a fost profesor la Universitatea Naţională de Apărare. Este autor al mai multor articole de teorie şi istorie militară, publicate în reviste de specialitate.

În perioada 2004-2006, generalul-locotenent dr. Sorin Ioan a îndeplinit funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre. La data de 1 noiembrie 2004 a fost înaintat la gradul de general-locotenent.

În anul 2006 a fost numit locţiitor al şefului Statului Major General.
În perioada decembrie 2007 – 2010, generalul-locotenent dr. Sorin Ioan a îndeplinit funcţia de reprezentant militar al României la NATO şi UE.
În perioada 2010 – 2012 a îndeplinit funcţia de consilier al ministrului apărării naţionale.
Începând cu 11 iulie 2012 este numit şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Distincţii primite:
Generalul-locotenent dr. Sorin Ioan a primit pentru rezultatele obţinute în activitatea militară următoarele distincţii:

Medalia „Meritul Militar“ (clasele I, II şi III);
Ordinul „Meritul Militar“ (clasele I, II şi III);
Ordinul „Santa Barbara“ al SUA (1994);
Ordinul italian „Cavaler de Onoare“ (1997);
Cetăţean de Onoare al oraşului Oklahoma City (1998);
„Legiunea de Merit“ a SUA (22 august 2006);
Emblema de Onoare a Armatei României (25 octombrie 2007).

Generalul-locotenent dr. Sorin Ioan este căsătorit şi are două fiice.

Multumiri din partea noastra pentru activitatea depusa atat in cadrul fortelor terestre cat si in teatrele de operatii. Sunteti unul din acei generali ce fac cinste armatei romane, unul dintre generalii cu care militarii se mandresc. Ar fi foarte interesant de aflat motivul trecerii domniei voastre in rezerva la aceasta varsta, intrucat, dintr-un calcul simplu mai aveati un an pana la varsta de pensionare.

Multa sanatate domnule general, pensie cat mai lunga!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE