sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăActualitate militaraScrisoare deschisa adresata Ministrului Apararii Nationale

Scrisoare deschisa adresata Ministrului Apararii Nationale

Domnule ministru, sunt un nesimtit de pensionar militar, ofiter in rezerva al armatei romane. Am indraznit sa adun 12 ani de pensie militara, fara a iesi din sistem. Premierul si presedintele Romaniei vorbeau de pensii nesimtite, facand aluzie la militari, extrapoland faptul ca in sistemul public de pensii existau oameni care aveau niste pensii lunare cat altii nu ar strange in zeci de ani, daca ar fi sa poata beneficia atat timp de pensie.

Tot acestia erau si beneficiarii salariilor de zeci de mii de lei invocate de premier, cumulate cu pensia. Cati vor fi fost din acestia? 100? 1.000? Nici nu cred ca erau atatia. Iar in randul militarilor erau doar doi pensionari ale caror pensii depaseau cu putin suma de 10.000 de lei, acestia ocupand, la vremea in care erau cadre militare in activitate, cele mai mari functii din sistemul militar.

Dar de aici si pana la a-i incadra pe toti pensionarii militari la aceeasi categorie s-au comis o serie de greseli, incepand cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul obtinut in urma indeplinirii unei functii in sistemul public si continuand cu toboganul pe care au fost aruncate la cos actele normative in baza carora statul, prin aceiasi sinistri reprezentanti, se obligase sa asigure si sa respecte dreptul la pensie, acordat ca in orice tara din lume, cu titlu definitiv, adica pana la iesirea din sistem, ca sa folosesc inca o data o metafora draga guvernatilor.

La varsta de 40 de ani, in 1998, am fost incurajat sa parasesc sistemul militar, in vederea conformarii cerintelor NATO si UE, de reducere a efectivelor militare. Nu am fost una dintre lichele. Statutul de sef de promotie si de absolvent al Academiei Militare, precum si aprecierile maxime din notarile de serviciu in toti anii de cariera imi dau dreptul sa afirm acest lucru.
Actul normativ in baza caruia am fost trecut in rezerva prevedea in mod expres posibilitatea cumularii pensiei cu salariul, in cazul reincadrarii in viata civila. Probabil tocmai pentru a-mi da posibilitatea ca, prin munca, sa mai adun cativa ani de vechime in vederea recalcularii pensiei, intrucat varsta la care am fost scos la pensie nu a condus in niciun caz la o pensie nesimtita, ci doar la una care, pentru cateva zeci de lei, urma sa ma scoata (anul trecut) si din serviciul ocupat in sistemul public.

In acesta, incepusem, la iesirea la pensie, o noua cariera profesionala, ajungand, dupa 10 ani, sa indeplinesc o functie importanta, fara vreo afiliere politica, de director la Primaria Capitalei.
Atunci cand OUG nr. 7/1998, in baza careia militarii au obtinut aceste pensii “nesimtite”, a fost aprobata in Parlamentul Romaniei, vremelnicul premier Boc era vicepresedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor. Se intampla in luna februarie 2001.
Din Camera Deputatilor, in al carei plen OUG nr. 7/1998 nu a fost considerat un act nesimtit, fiind aprobata cu unanimitate de voturi, faceau parte, pe langa Emil Boc, si Adriean Videanu, si Radu Berceanu, si Mihai Stanisoara, toti membri ai cabinetelor Boc. Iar din Senatul Romaniei, care in decembrie 1999 a aprobat tot cu unanimitate de voturi respectiva ordonanta, facea parte si Vasile Blaga, membru si el al mai multor cabinete Boc.

Daca tot vorbeste Emil Boc de nesimtire, dumneavoastra in dreptul cui ati aseza-o: in dreptul militarilor, victime ale politicianismului ieftin, sau in fata prim-ministrului actual si a membrilor cabinetelor sale?
Cand au gresit guvernantii? Cand au votat in Parlament respectivele acte normative, care acum sunt legi nesimtite sau cand le-au abrogat? Daca au gresit atunci, mai merita sa ne conduca acum? Ce garantii avem ca de fapt nu gresesc si acum si ca timpul nu ne va demostra cat de curand acest lucru?

Am fost “convins” a doua oara sa parasesc un serviciu, anul trecut, pe motiv ca am pensia prea mare. Mi-a fost dijmuita acum pensia cu jumatate din cuantum, depasind doar cu putin suma de 1.000 lei. Ma reincadreaza acum cineva pe postul din care am plecat, nevoit fiind, in urma cu cateva luni? La recalcularea pensiei, daca tot se face, de ce nu se adauga la vechime si anii lucrati intre timp, in sistemul civil? Ca sa nu fie pensia intreaga?

Am contat pe intreaga pensie si pe un salariu, pentru contractarea unui imprumut, cu care sa imi platesc apartamentul in care locuiesc. Am renuntat apoi la salariu, ca sa pastrez un drept pe care il consideram intangibil – pensia. Nu mai am nici salariul, nici jumatate din pensie. Mi-am gasit acum un post in mediul privat si merg mai departe. Ma simt bine si aici si sper sa realizez lucruri frumoase, la fel ca in armata, ca in administratia publica, unde am lucrat pana in przent.
Cu toate astea, ma simt hartuit, urmarit, pentru ca ma incapatanez sa nu ies din sistem.

Domnule ministru, aveti de aparat o onoare pe care ati pus-o in joc atunci cand ati afirmat ca pensiile militarilor nu vor scadea. Recunosc, nu mi-ati fost si nu imi sunteti prea simpatic. Dar asta nu ma impiedica sa va sugerez o cale de a intra in istorie pe usa din fata: intoarceti armele, domnule ministru! O astfel de dezertare nu v-ar umple de ridicol, ci de glorie! Va va lipsi, oare, curajul?

Lt. col. (rez.) Constantin Cretan

Sursa: napocanews

RELATED ARTICLES

3 COMENTARII

  1. Este normal ca cei care au picat la examenele la institutii militare, desi si-ar fi dorit sa aiba aptitudinile necesare si sa devina ofiteri, acum sa se razbune nejustificat pe cei care au reusit sa faca o cariera adevarata din armata, politie, servicii, aviatie, pompieri etc… Cosmin Guse este unul dintre acesti frustrati, care a preferat fustele gen Lavinia Sandru, decat cariera militara de care probabil nu a fost in stare… Este la fel de adevarat ca dupa porcaria din 1989 au partuns in institutiile amintite mai sus impostori sau copii de impostori cu pile mafiote sau politice, care au facut unele dintre cele mai ciudate facultati, apoi au fost incadrati cu grade exagerat de mari, profitand de legi antinationale ! In timpul PSD-ului, in politie si servicii erau mai multi generali decat capitani sau maiori ! Smecherii promovati de mafie si politicieni erau angajati cu grade de lt.col. sau colonei, pe functii bune, inventate pentru ei peste noapte, apoi, pecte cateva luni, te trezeai cu generali la 36-42 de ani, cu salarii, prime si apoi pensii rapide imense.Oameni buni ! Din respect pentru Romania si aparatorii ei faceti diferenta intre militarii adeverati cu scoli , academii si cariere militare si intre parvenitii care i-au sufocat, sfidat si molestat pe ceilalti militari de calitate care au fost exclusi incet-incet, in favoarea asa-zisului SANGE TANAR nepregatit si cu pile politice !

    Esti un nemernic Cosmin Gusa! Te-ai intrebat vre-o data care a fost viata acestor oameni care si-au inceput cariera militara de la 14-15 ani (cand tu erai pe maidan ?), cat timp si-au petrecut alaturi de copii, familie ??? Ca somnul lor era doar unul de veghe indiferent de regim ? Ca in orice moment trebuiau sa raspunda „prezent” la orice ora din zi sau noapte ? Cu ce drept vii tu acum sa-i judeci ? Daca ei nu au facut nimic pentru tara asta , ce-ai facut tu , om politic de nimic ? Rusine si sa dispari din emisiunile TV. si din viata politica ! . Singura data in toata cariera mea de militar cand am vazut respect pt armata a fost in ’68.. Nu stie nimeni, ca eu stateam in cabina radarului ca sa asigur securitatea avioanelor in zbor si sa dirijez pilotii catre cei ce- ar fi cutezat sa treaca frontiera, constient fiind ca in orice moment sovieticii pot lansa o racheta care sa se ghideze dupa undele radarului si sa il faca praf odata cu mine Oare pt ce mi-am riscat viata si acum am insomnii si stau nopti in sir cu ochii in tavan si cu ginduri invalmasate in cap? Si acum mai am cosmaruri si visez acele nopti de groaza si de teama! Ca sa fiu facut nesimtit de unii care au stat prin circiumi, ori in patul unor parasute, a celor care au huzurit la caldura in timp ce eu m-am ales cu boli cronice foarte grele, pe care cei „civilizati’ le asimileaza bolilor profesionale? Domnul GUSA nu va intelege faptul ca eu, la virsta de 23 de ani am fost trimis la moarte in mod deliberat si ca am acceptat sa merg fara sa cricnesc, constient fiind de consecinte…aveam in aer pilotii – acum desconsiderati de toti si dezonorati cu apelativul de nesimtiti! Ca si mine ei isi riscau viata si trebuia sa le asigur securitatea zborului, sa ii feresc de eventualii atacatori si sa ii aduc in viata si siguranta la aterizare!” ! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA ….

  2. Esti un nemernic Cosmin Gusa! Te-ai intrebat vre-o data care a fost viata acestor oameni care si-au inceput cariera militara de la 14-15 ani (cand tu erai pe maidan ?), cat timp si-au petrecut alaturi de copii, familie ??? Ca somnul lor era doar unul de veghe indiferent de regim ? Ca in orice moment trebuiau sa raspunda „prezent” la orice ora din zi sau noapte ? Cu ce drept vii tu acum sa-i judeci ? Daca ei nu au facut nimic pentru tara asta , ce-ai facut tu , om politic de nimic ? Rusine si sa dispari din emisiunile TV. si din viata politica ! . Singura data in toata cariera mea de militar cand am vazut respect pt armata a fost in ’68.. Nu stie nimeni, ca eu stateam in cabina radarului ca sa asigur securitatea avioanelor in zbor si sa dirijez pilotii catre cei ce- ar fi cutezat sa treaca frontiera, constient fiind ca in orice moment sovieticii pot lansa o racheta care sa se ghideze dupa undele radarului si sa il faca praf odata cu mine Oare pt ce mi-am riscat viata si acum am insomnii si stau nopti in sir cu ochii in tavan si cu ginduri invalmasate in cap? Si acum mai am cosmaruri si visez acele nopti de groaza si de teama! Ca sa fiu facut nesimtit de unii care au stat prin circiumi, ori in patul unor parasute, a celor care au huzurit la caldura in timp ce eu m-am ales cu boli cronice foarte grele, pe care cei „civilizati’ le asimileaza bolilor profesionale? Domnul GUSA nu va intelege faptul ca eu, la virsta de 23 de ani am fost trimis la moarte in mod deliberat si ca am acceptat sa merg fara sa cricnesc, constient fiind de consecinte…aveam in aer pilotii – acum desconsiderati de toti si dezonorati cu apelativul de nesimtiti! Ca si mine ei isi riscau viata si trebuia sa le asigur securitatea zborului, sa ii feresc de eventualii atacatori si sa ii aduc in viata si siguranta la aterizare!” ! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA ….

  3. Ati pus punctul pe i domnule lt. col. dar cred ca spusele dumneavoastra, chiar daca vor fi citite de „andrisant”, nu-l vor impresiona absolut de loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE