sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăActualitate militaraRezerviştii chemaţi la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare beneficiaza de transport gratuit

Rezerviştii chemaţi la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare beneficiaza de transport gratuit

Prin ordinul ministrului apararii nationale nr. M10 din 12 februarie 2013, MApN a stabilit procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru rezerviştii chemaţi la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război .

Transportul rezerviştilor chemaţi la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război, pe distanţa domiciliu/reşedinţă-unitate militară, se realizează pe căile de comunicaţie rutiere, feroviare, aeriene şi navale de către toţi operatorii economici care prestează servicii de transport de persoane, denumiţi în continuare transportatori, precum şi individual, cu mijloace auto personale, în situaţia în care graficul orar al mijloacelor de transport în comun nu asigură prezentarea acestora la data şi ora specificate în ordinul de chemare.

Va spicuim cateva din elementele ce ar trebui stiute de rezervisti:

Art. 2. –
(1) Cheltuielile de transport se decontează:
a) transportatorilor, în situaţia în care rezerviştii utilizează cupoanele de transport din ordinele de chemare la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război, denumite în continuare ordine de chemare, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 13/2011 privind aprobarea modelului ordinelor de chemare a rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război şi a rezerviştilor voluntari la mobilizare sau la război;
b) rezerviştilor, în situaţiile în care achită, cu numerar, din surse proprii, contravaloarea legitimaţiei de călătorie sau efectuează transportul la unităţile militare cu mijloace auto personale.
(2) În situaţia în care, din diferite motive, transportatorii nu eliberează legitimaţii de călătorie în schimbul cupoanelor de transport din ordinele de chemare, decontarea cheltuielilor de transport se realizează conform prevederilor alin. (1) lit. b).

(1) În situaţia în care rezerviştii chemaţi la exerciţii sau antrenamente de mobilizare, la mobilizare sau la război utilizează mijloace auto personale pentru deplasarea la unitatea militară, acestora li se decontează contravaloarea carburantului consumat, în cuantumul prevăzut de reglementările în vigoare aplicabile personalului militar în activitate, pe baza ordinului de chemare şi a documentelor justificative prezentate.

(2) Documentele justificative prevăzute la alin. (1) sunt:
a) documentul eliberat de staţia de alimentare cu carburanţi, din care să rezulte preţul de achiziţie al carburantului la data alimentării;
b) nota personală, anexată la ordinul de chemare, în care se menţionează ruta şi numărul de kilometri parcurşi.

Art. 10. –
La încheierea exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare, la demobilizare sau la încetarea stării de război, unităţile militare asigură rezerviştilor documente militare de transport sau sume în numerar pentru deplasarea în localităţile de domiciliu/reşedinţă, precum şi plata sumelor cuvenite rezerviştilor care s-au deplasat în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b).

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular