miercuri, februarie 21, 2024
AcasăDiverseRectificarea bugetara la MApN devine subiect de atacuri politice

Rectificarea bugetara la MApN devine subiect de atacuri politice

Daca presedintele iesea saptamana trecuta si lansa un ”mic” atac la adresa guvernului in ceea ce priveste rectificarea bugetara, ministrul Dusa ii da un raspuns demn de un adevarat ministru al apararii, relativ scurt dar la obiect, la Antena 3.

„Vă pot spune un element extrem de rău primit de toate cancelariile: rectificarea bugetară, care a fost semnalul discreditării tuturor mesajelor noastre că avem nevoie de prezența NATO pe teritoriul României pentru a crește nivelul de securitate al României.

Când s-a văzut că peste două miliarde sunt împrăștiate în scopuri electorale către primarii și că Armatei i se alocă foarte puțin, foarte multe cancelarii s-au întrebat cât de serioși suntem atunci când vorbim că avem nevoie să fim sprijiniți de aliații noștri, pentru a consolida flancul estic.

Sunt lucruri care se fac lipsit de responsabilitate, în detrimentul securității naționale, într-un moment în care cerem tuturor să beneficiem de art. 5 din Tratatul Atlanticului de Nord — ‘Toți pentru unul, unul pentru toți’ — dar ăla unul care le cere la toți nu își ia măsurile minimale să își consolideze capacitatea de a face față unor riscuri la adresa securității naționale. Și când spun că nu își ia măsuri minimale mă refer și la alocările pentru creșterea nivelului de capacitate de luptă a Armatei și la refuzul cu care sunt tratate solicitările Parchetului atunci când vine vorba de lupta împotriva corupției”

Cam asta este ceea ce declara presedintele Basescu la palatul Cotroceni.

Duminica seara, ministrul apararii iese la rampa si raspunde acestor acuzatii, din declaratiile acestuia rezultand, cel putin in opinia mea, faptul ca in ultimii cinci ani cineva s-a jucat cu siguranta nationala. Dar trageti si voi concluziile:

„Finanţăm modernizarea aeroportului de la Feteşti, cofinanţăm baza de la Deveselu. Şi să nu uităm că alocăm bani pentru mentenanţa forţelor pe care le avem. Bani pentru mentenanţă nu s-au dat în ultimii cinci ani şi uite că acum se dau. Instrucţie în Armată. Nu s-au mai făcut în ultimii ani, tot din motive financiare. De patru ani, piloţii nu au mai tras cu muniţie reală. În acest an am dat muniţie de război, şi pentru avioane şi pentru elicoptere. Şi multe, multe lucruri care nu au fost rezolvate în timp au fost rezolvate acum. Să vii acum să spui că nu s-au alocat destui bani Apărării, sigur, pot fi mai mulţi bani, dar nu poţi să repari în doi ani ce nu s-a făcut în 10.”

Se pare ca si in bugetul din 2015, ministerul va avea alocati mai multi bani:

„Pregătim bugetul pentru 2015, am elaborat un proiect, cu o creştere de 0,3%, ca până în 2017 să ajungem la 12%. Premierul a subliniat de mai multe ori preocuparea pentru bugetul Apărării”, a conchis ministrul Apărării.

Cu toate ca viitorul suna relativ bine, nu-mi poate iesi din minte mentenanta nefacuta de cinci ani, militari neinstruiti din lipsa de fonduri, piloti care nu au mai apasat pe butonul de foc de 4 ani….si cu toate astea avem cercetati penal cu gramada.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Deși se discuta de o creștere a bugetului apărării cu 0,3% din PIB în 2014, cu promisiunea de ajunge la 2% pînă în 2016, creșterea a fost doar de 0,04% ajungând de la 1,38% în 2013 la 1,42% din PIB în 2014. La sfârșitul lui aprilie, sub presiunea evenimentelor din Ucraina, Ponta anunța pentru acest an o suplimentare a bugetului apărării de 0,2%, circa 700 de milioane.
    La prima rectificare din cele 700 de milioane s-au alocat 400 de milioane , care nici astea nu au intrat în bugetul apărării ci în fondul de rezervă al guvernului urmând a fi decontate pe măsură ce vor fi angajate de MApN. Profitând de faptul ca la summitul de la Cardiff s-a decis majorarea bugetelor apărării la 2% până in 2017 s-a renunțat rapid la 2016, an electoral, și s-a amânat acest obiectiv pentru 2017.
    Acum la a doua rectificare bugetară din celelalte 300 de milioane rămase până la 700 s-au mai alocat încă 140.
    Probabil că pâna la sfârșitul anului o bună parte din acești bani nu vor fi cheltuiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE