vineri, septembrie 20, 2024
AcasăLegislatieProiectul de lege care instituie o "amnistie" pentru pensionarii militari, sustinut in...

Proiectul de lege care instituie o „amnistie” pentru pensionarii militari, sustinut in Camera Deputatilor

Corneliu Dobritoiu
Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege care instituie o „amnistie” pentru pensionarii militari, pensionari ce ar trebui să returneze sume care au fost primite pe perioada recalculării. Potrivit ministrului Apărării, această măsură de amnistie ar afecta circa 26 de mii de pensionari militari. Propunerea a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 184 de voturi “pentru”, 2 voturi “împotrivă” şi 9 abţineri.

„Deocamdată, nu putem reveni la nivelul pensiilor din 2010, din cauza constrângerilor bugetarilor (…) Angajamentul nostru, al USL, va fi ca în viitorul program să discutăm cu partenerii internaţionali pentru ca începând cu 2013 să revenim la nivelul pensiilor din 2010”, a afirmat Corneliu Dobritoiu, citat de Mediafax.

Comisiile de apărare şi de muncă din Camera Deputaţilor au adoptat, miercuri, raportul la proiectul de lege privind pensiile militarilor, potrivit căruia pensionarii militari nu mai sunt obligaţi să returneze sumele primite în plus pe perioada recalculării drepturilor băneşti.

„Procesul e în doi paşi. Într-o primă urgenţă s-a oprit măsura abuzivă prin care urma să le băgăm oamenilor mâna în buzunar, să li se oprească sumele primite anul trecut şi în a doua etapă vom aduce pensiile diminuate la nivelul avut în plată în decembrie 2010”, a declarat ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, după şedinţa comisiilor.

Vicepresedintele Comisiei de aparare, George Scutaru, dealtfel unul din putinii sustinatori ai militarilor, a decalarat ca la noile negocieri cu FMI se doreste revenirea incepand cu 2013 la cuantumul pensiilor din 31 decembrie 2012.

Deputatul PDL Cornel Ghita, vicepresedinte al comisiei pentru munca, a spus ca decizia luata in comisiile reunite a fost un lucru intelept insa, fondul problemei ramane nerezolvat.
Referindu-se la faptul ca din 2013 pensiile vor reveni la cuantumul din decembrie 2010, deputatul a spus ca in acest mod ar fi incalcat principiul contributivitatii, acest fapt deschizand calea altor categorii socio-profesionale pentru a-si face propriile legi ocupationale, precedentul existand prin cele ale structurilor militarizate.

MApN, prin Biroul de presa, a iesit la rampa cu un comunicat pe aceasta tema, comunicat ce ii face cinste. Din punct de vedere personal, constat o imbunatatire substantiala a modului de expunere in fata opiniei publice a activitatilor ministerului. Iata si acest comunicat, fara alte adaugiri:

Proiectul de lege pentru modificarea art. 7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2011, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, susţinut, ca reprezentant al Guvernului, de ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a fost adoptat joi, 14 iunie, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

Actul normativ prevede, pentru pensionarii militari al căror cuantum al pensiei a fost diminuat în urma recalculării pensiilor, nerecuperarea sumelor rezultate din regularizarea pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011.

Conform OUG nr. 1/2011, în forma iniţială, procesul de recalculare a fost finalizat la 31 decembrie 2011, iar din aprilie 2012, ar fi trebuit recuperate sumele plătite în plus, începând cu 1 ianuarie 2011.

La Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Naţionale sunt în evidenţă aproximativ 9.000 de pensionari militari în această situaţie, iar suma totală pe care ei ar fi trebuit să o returneze este de aproximativ 60 de milioane de lei.

Modificarea OUG nr. 1 din 2011, prin amnistierea obligaţiilor de plată rezultate din scăderea pensiilor, efect al recalculării şi revizuirii acestora, este una dintre măsurile reparatorii aduse pensionarilor militari care au avut de suferit în urma procesului de recalculare, revizuire şi regularizare a pensiilor militare.

„Am realizat astăzi o etapă importantă din procesul de eliminare a nedreptăţilor făcute în procesul de recalculare a pensiilor, un pas care dovedeşte voinţa Parlamentului României de a reda militarilor demnitatea şi respectul cuvenite.

Intenţia noastră nu se opreşte aici! Angajamentul nostru politic este ca, într-o a doua etapă, să includem în viitorul program de guvernare al USL problematica pensiilor militare, astfel încât să demarăm, din 2013, procedurile de revenire a pensiilor militare diminuate la cuantumul din 31 decembrie 2010”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu.

La Ministerul Apărării Naţionale s-a constituit joi, 7 iunie a.c., Comisia pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale. Acest organism are drept misiune analizarea şi evaluarea situaţiei actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicării legilor 119/2010, 263/2010 şi a OUG 1/2011, în vederea elaborării actelor normative care să reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cât şi cele ale viitorilor pensionari militari, în prezent în activitate.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Şi cu şmecherii cu relaţii la dfc care şi-au mărit pensiile artificial peste nivelul din decembrie 2010 cu găselniţa condiţii speciale decând s-au născut cum rămâne?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE