luni, februarie 26, 2024
AcasăActualitate militaraExterneSistem de supraveghere donat de SUA militarilor romani, pentru instruire (sistem PGSS).

Sistem de supraveghere donat de SUA militarilor romani, pentru instruire (sistem PGSS).

La începutul lunii iunie 2012, o serie de militari ai Armatei României vor începe instruirea pentru utilizarea unui Sistem Permanent de Supraveghere Terestră (PGSS: Persistent Ground Surveillance System) la o unitate a Forţelor Terestre Române de la Buzău. Sistemul aerostat şi programul de instruire pregătesc dislocarea în Afganistan a militarilor români care vor deservi sisteme PGSS în sprijinul misiunii NATO.

Acest sistem de instruire va fi transferat Forţelor Armate ale României de către Forţele Armate ale Statelor Unite în sprijinul angajamentului continuu al României pentru securitatea militarilor americani, români şi altor militari NATO dislocaţi în Afganistan. Anterior, instruirea militarilor români care operau PGSS era realizată numai în Statele Unite şi necesita deplasarea acestora în SUA înaintea dislocării. Programul de instruire de la Buzău va continua să fie finanţat de Guvernul Statelor Unite pentru militarii români care participă la misiunea ISAF.

PGSS include baloane cu senzori ancorate fie prin cablu, fie pe structuri verticale. Acest sistem, care poate fi instalat şi dislocat rapid, întăreşte capacităţile de supraveghere şi recunoaştere şi furnizează comandanţilor o cât mai completă imagine a câmpului de luptă, pentru a proteja militarii de dispozitivele explozive improvizate (IED) şi de alte atacuri din partea insurgenţilor.

N.R.: in speta, este vorba de baloane dirijabile dotate cu camere video si senzori, ancorate la sol si operate de militari. Cu ajutorul acestor dirijabile, militarii asigura securitatea bazelor din Afganistan, atat prin sesizarea eventualelor atacuri cu rachete cat si prin supravegherea zonelor adiacente prin intermediul camerelor video de inalta rezolutie. Militarii dislocati in teatrele de operatii cunosc foarte bine aceste dispozitive, ele fiind cele ce le-au salvat de multe ori viata, o prezenta obisnuita in Afganistan.

Sursa: ambasada SUA la Bucuresti

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. sunt folosite cu succes in teatrele de operatii din afganistan …fara ele mai mult ca sigur numarul ranitilor si implicit al mortilor in randul coalitiei ISAF ar fi fost mult mai mare …good job …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE