sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăActualitate militaraProiect de hotărâre privind drepturile de transport pe teritoriul naţional ale personalului...

Proiect de hotărâre privind drepturile de transport pe teritoriul naţional ale personalului MApN

Ministerul Apararii Nationale a dat publicitatii un proiect de Hotarare de Guvern privind drepturile de transport pe teritoriul naţional ale personalului Ministerului Apărării Naţionale, necesitatea reglementării domeniului fiind solicitată de prevederile art. 17 din Anexa VII din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În prezent, drepturile de transport ale personalului Ministerului Apărării Naţionale sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 372/1990 privind drepturile de transport ale personalului Ministerului Apărării Naţionale, nepublicată, cu modificările şi completările ulterioare. Întrucât Ministerul Apărării Naţionale a trecut printr-o serie de transformări, la această dată sunt categorii de personal, apărute după anul 1990, precum soldaţii şi gradaţii profesionişti, care nu sunt menţionate în actuala hotărâre şi, în consecinţă, nu beneficiază de anumite drepturi de transport, fiind necesară actualizarea cadrului legal se arata in Nota de Fundamentare a proiectului.

Ce se doreste prin acest proiect

Prevederile proiectului se referă la acordarea unor drepturi de transport pentru personalul militar în activitate şi personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale, necesitatea de înnoire a cadrului legal fiind o cerinţă a modernizării şi eficientizării activităţilor privind apărarea naţională, determinată de statutul de ţară membră NATO şi UE.

De asemenea, prin conţinutul său, proiectul de act normativ va contribui la implementarea politicilor în domeniul creşterii calităţii vieţii personalului Armatei României şi eliminarea neajunsurilor generate de schimbările frecvente ale locului de muncă a angajaţilor, care au dus la apariţia unor probleme de natură socială ce au determinat, în majoritatea covârşitoare a situaţiilor, părăsirea sistemului militar de personal calificat din cauza scăderii atractivităţii locurilor de muncă, atât pentru specialiştii civili cât şi pentru militarii domiciliaţi în localităţi altele decât cele în care se află unităţile militare în care îşi desfăşoară activitatea.

Acest fapt a condus la scăderea, dramatică în unele cazuri, a stării de operativitate a unităţilor prin neîncadrarea posturilor vacante.

Prin prezentul act normativ se creează posibilitatea ca personalul Ministerului Apărării Naţionale să poată utiliza şi autoturismul proprietate personală sau autoturismul deţinut legal cu orice titlu (leasing, procură notarială etc.) pentru deplasarea în interesul serviciului, pentru deplasarea la şi de la locul de muncă atunci când acesta are domiciliul într-o altă localitate, precum şi pentru deplasarea în concediu de odihnă, odată pe an, nu numai cu mijloacele deţinute de operatorii de transport, cu decontarea cheltuielilor aferente în limita şi în condiţiile prevăzute de acest act normativ.

Totodată, în vederea asigurării unui cadru comun şi uniform, aplicabil pentru personalul militar şi civil aflat în situaţii similare (compatibile), se creează premisele ca şi personalul civil să poată beneficia de drepturile de transport similare celor acordate personalului militar.

De asemenea, prezentul act normativ corelează prevederile privind drepturile de transport ale personalului Ministerului Apărării Naţionale cu prevederile actelor normative ce reglementează aceleaşi drepturi pentru personalul din cadrul celorlalte structuri din sistemul de ordine publică şi securitate naţională.

Acordarea de drepturi de transport pentru elevii şi studenţii instituţiilor de învăţământ militar din Ministerul Apărării Naţionale şi cetăţenii străini care lucrează pentru instituţia militară, se va face prin menţinerea în vigoare a dispoziţiilor aplicabile persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) lit. b), art. 16, 17 şi 18 din Hotărârea Guvernului nr. 372/1990, nepublicată. Propunerea de menţinere în vigoare a dispoziţiilor menţionate se fundamentează pe normele cuprinse în art. 36 din Legea-cadru nr. 284/2010.

Prevederile actului normativ elimină neclarităţile şi interpretările diferite privind acordarea drepturilor de transport cuvenite personalului, care au determinat o oarecare stare de nemulţumire în rândul personalului mutat în interesul serviciului sau care îşi are domiciliul în alte localităţi.

Totodată, se asigură cadrul necesar utilizării autovehiculelor din înzestrarea unităţilor militare, în anumite condiţii, atât pentru transportul personalului cât şi al membrilor de familie, inclusiv al copiilor personalului, de la domiciliu sau reşedinţă la unitatea de învăţământ unde frecventează învăţământul obligatoriu, cu plata unui tarif stabilit prin ordin al ministrului apărării naţionale.

Proiectul Hotararii de Guvern poate fi descarcat si de aici: Proiect HG drepturi transport personal MApN.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE