miercuri, februarie 21, 2024
AcasăPoliticaPensionarii din MAI au depus plangere la Parchet impotriva lui Oprea, Igas...

Pensionarii din MAI au depus plangere la Parchet impotriva lui Oprea, Igas si Maior

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva miniştrilor Apărării şi de Interne, Gabriel Oprea şi Traian Igaş, precum şi împotriva directorului SRI, George Maior, acuzându-i de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

Plângerea a fost înregistrată la cabinetul procurorului general al României, urmând a fi repartizată pentru soluţionare, potrivit competenţei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o „dezonorare” a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Aceştia spun că au făcut notificări, plângeri la minister şi au apelat la toate căile legale pentru a opri scăderea pensiilor prin recalculare. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, vor să depună acţiuni în instanţă pentru a ataca decizia Guvernului.

Pensionarii din MAI afiliaţi Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă (SCMD) – care reclamă scăderi, în unele cazuri, şi de peste 65 la sută după recalcularea pensiilor – au trimis sesizări organizaţiilor sindicale din care fac parte.

Consilierul juridic al SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a primit foarte multe sesizări din partea membrilor de sindicat ieşiţi la pensie referitor la recalcularea veniturilor militarilor.

Potrivit datelor deţinute de SNPPC, pensiile pentru ofiţeri au scăzut cu valori între 50 şi 60 la sută, iar cele ale agenţilor au fost diminuate cu 10-20 la sută. Totodată, ofiţerii cu funcţii de comandă ar avea pensiile diminuate cu peste 60 la sută, iar cei cu funcţii de execuţie, cu aproximativ 50 la sută.

Sesizările primite de la membrii SNPPC vor fi grupate în dosare comune în fiecare judeţ şi trimise instanţelor de judecată, în speranţa opririi recalculării pensiilor.

Dumitru Coarnă mai spune că sindicaliştii nu au fost consultaţi de reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor pe această temă, iar singura reacţie a ministrului Traian Igaş a fost formarea unui grup de lucru pentru accelerarea procesului de recalculare.

Printre cei cu pensiile mult diminuate după recalculare este şi Gheorghe Alexandrescu, care s-a pensionat din funcţia de director de resurse umane la Poliţia de Frontieră.

„În luna ianuarie mi-a scăzut pensia cu 65 la sută faţă de luna decembrie, de la 3.450 de lei la 1.359 de lei, după această recalculare făcută din oficiu, pentru că nu s-au luat în calcul adeverinţele conforme cu veniturile realizate acum zeci de ani”, a spus Alexandrescu.

El susţine că sunt poliţişti cărora le-a fost diminuată pensia şi cu mai mult de 65 la sută, ajungând la aproximativ 900 de lei pe lună.

Generalul locotenent (r) Pavel Abraham, şeful departamentului juridic al SCMD, consideră situaţia pensionarilor militari drept „o bătaie de joc”, reclamând şi lipsa totală de comunicare din partea autorităţilor statului.

Deşi recunoaşte că, „pe alocuri”, recalcularea pensiilor ar putea fi o măsură bună, Abraham consideră că pensionarii militari care au activat în MAI au fost defavorizaţi de această recalculare. Problema ar fi, în opinia lui Abraham, că recalcularea pensiilor a fost „deliberat făcută pentru a nu da banii oamenilor acum”, exprimându-şi convingerea că totuşi lucrurile nu vor rămâne aşa, dar revenirea situaţiei „la normal” va dura foarte mult.

Citeste tot articolul pe mediafax

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE