sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăInzestrareCele patru avioane de transport C 130 Hercules vor fi echipate pentru...

Cele patru avioane de transport C 130 Hercules vor fi echipate pentru razboi electronic

Contractul a fost atribuit pe 20 decembrie firmei israeliene Elbit
Dupa 20 de ani de utilizare, Mi­nis­terul Apararii a decis sa doteze cele patru avioane mili­tare C 130 Hercules cu apara­tu­ra de razboi electronic. Con­trac­tul a fost castigat pe 20 decem­brie de firma israeliana Elbit contra sumei de 12,9 milioane de euro, fara TVA, la mai mult de un an de la lansarea licitatiei.

Dupa un an si cateva luni de la lan­sa­rea licitatiei, Romarm a atribuit con­tractul de echipare a celor patru aero­nave grele de transport C 130 Her­cules cu echipamente de protectie impo­triva razboiului electronic (EW – Elec­­tronic Warfare). Contractul in va­loare de 12,9 milioane de euro fara TVA a fost atribuit companiei israeliene Elbit, un vechi partener al Ministerului Apa­ra­rii. La licitatie au fost trei participanti, iar criteriul atribuirii a fost pretul cel mai scazut. Trebuie precizat ca in anuntul de licitatie pretul cerut era de 20 de mili­oan­e de euro, fara TVA. Aceste sisteme, cu care ar fi trebuit dotate aparatele inca de la achizitie din anii ’90, ar trebui sa le asigure o minima protectie impotriva atacurilor de natura radioelectronica. Durata contractului, potrivit anuntului de participare, va fi de 48 de luni de la semnarea acestuia. Li­citatia s-a des­fa­surat in mai multe etape. In prima faza, pe 14 decembrie 2009, potrivit anun­tului de participare din 4 octombrie 2009, trebuiau sa fie selectati intre 5 si 7 competitori. In a doua etapa a com­petitiei, ofertantii trebuiau sa depuna cate o garantie de participare in valoare de 250.000 de euro, dar si o garantie de buna executie egala cu 10% din valoarea contractului, fara TVA, in cazul in care castiga contractul.

Conditiile impuse companiilor pen­tru a participa la aceasta licitatie au fost destul de dure.

– Sa dovedeasca cu documente ca este inregistrat si ca are in obiectul de acti­vi­tate producerea/comercializarea si insta­la­rea produselor care au fost solicitate. Anuntul preciza ca vor fi exclusi din cadrul procedurii operatorii economici care nu fac dovada inregistrarii si a faptului ca au in obiectul de activitate producerea/comercializarea si instalarea produselor de natura celor care fac obiectul procedurii de achizitie.

– Echipamentele de razboi electronic ofertate sunt utilizate si pe aeronavele unor state membre NATO.

– Este autorizat de fabricantul aero­­na­vei pentru executarea de modi­fi­cari/mo­der­nizari ale aeronavelor de tip C 130 sau detine acordul scris al fa­brican­tului aero­navelor prin care acesta se angajeaza sa-i acorde candidatului asistenta tehnica ne­cesara executarii lucrarilor de instalare a echipamentelor EW (Electronic Warfare).

– Candidatul trebuia sa fi indeplinit, in ultimii trei ani, contracte al caror obiect sa fi fost produce­rea/comerciali­za­rea si instalarea de produse similare si care, cumulat, sa fi avut o valoare mai mare de 5.000.000 de euro (sau echiva­len­tul in lei).

Sursa: financiarul.com

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE