duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate militaraMinistrul Dusa are in vedere cresterea salariului militarilor ce participa la misiuni...

Ministrul Dusa are in vedere cresterea salariului militarilor ce participa la misiuni in teatrele de operatii

Dispozitive Explozive Improvizate (IED)
Dispozitive Explozive Improvizate (IED)
Prezent la Targu Mures, la interpelarea unui jurnalist care afirma ca militarii romani au una din cele mai mici remuneratii din toate statele membre NATO, ministrul Mircea Dusa a afirmat ca are in vedere marirea diurnei, dar numai in functie de evolutia economica si de modificarea legislatiei.

„Militarii care merg in deplasari externe sigur ca au o salarizare mai mare si beneficiaza de o diurna pentru misiunea pe care o realizeaza, fie ca este vorba de Afganistan, fie ca e vorba de alte teatre de operatiuni, printr-o diurna care se primeste pentru deplasare. Sigur ca, in functie de evolutia economica si de modificarea legislatiei, vom avea in vedere si acest lucru”, a spus el.

Nu stim daca ministrul apararii citeste aceste randuri, dar ne simtim obligati sa-i transmitem un mesaj (in urma unor e-mailuri primte de noi) din partea a doua categorii de personal ale armatei, subofiterii si soldatii-gradatii profesionisti, personal frustrat prin discriminarea privind cuantumul diurnei…pentru ca ministrul s-a referit la diurna.

Desi dorm in aceleasi containere sau corturi, desi mananca aceeasi mancare la aceeasi masa, desi inghit aceleasi kilograme de praf, desi rachetele si gloantele zboara pe deasupra acelorasi capete, desi se instruiesc in aceleasi conditii vitrege, cele doua categorii de personal beneficiaza de o diurna mult diminuata fata de colegii lor ofiteri. Care este logica acestei diferentieri in conditiile in care vorbim de diurna, imi este greu sa o descopar.

Prin prisma faptului ca militarii, indiferent de categoria de personal din care fac parte, beneficiaza in tara de acelasi cuantum al diurnei de misiune, ar fi normal ca si in teatrele de operatiuni sau in misiunile in strainatate sa beneficieze de aceeasi diurna, diferentierea ofiteri-subofiteri-sgp facandu-se deja odata prin solda de care beneficiaza in tara, in moneda nationala.

Daca luam in calcul si faptul ca 90% din misiunile cu grad ridicat de risc sunt indeplinite de subofiteri si de soldatii si gradatii profesionisti, cred ca putem intelege nemultumirea celor ce ne-au scris.

Deci domnule ministru, cred ca ar trebui intai sa reparati aceasta mare nedreptate si abia apoi sa va ganditi la o majorare, dealtfel foarte necesara, a cuantumului diurnei de misiune.

RELATED ARTICLES

5 COMENTARII

 1. Nenea ofiteru”, bre omule, de cate ori ai iesit pe autostrada in TAB sau in MRAP? Concret….
  Ce activitate de hartogaraie ai desfasurat domnia ta acolo si de cate ori ai parasit baza? De cate ori ai iesit printre babulani? Si ca sa te intreb altfel…nu crezi ca diferenta dintre mine si domnia ta este suficienta in tara si ca aceasta diferenta iti justifica gradul de ofiter pe care eu nu ti-l contest si pe care ti-l respect? Daca e diurna, nu crezi ca trebuie sa o luam la fel? Domnia ta vrea mai mult si in tara si in strainatate…e normal?

 2. Fara pasiune si resentimente, nu poti lasa la o parte ca „renumeratia” reflecta si responsabilitatea functiei.
  Asa ca una e sa ai grija in teatru de arma ta si eventual de o masina de lupta sau depozitul de hrana si alta e sa fii responsabil pentru viata cateva zeci sau sute de oameni.
  Asa ca domnule / domnilor pretinsi ziaristi, va rog sa ganditi inainte de a scrie.

  • Sa mori tu,ca raspunzi de viata subordonatilor?Probabil te-ai pune si in fata gloantelor pentru ei.Cinic si reprobabil.Din cate mai stiu si eu,dupa 24 de ani in armata,majoritatea pierderilor omenesti sunt cauzate de ordinele ofiterilor imbecili,cu gandire comunista si cu salarii grase.

 3. Cred ca nu numai diurna e o problema, sunt multe altele, spre exemplu banii de chirie, cand ai o solda de 1400 lei si primesti max 50% din ea, e greu de crezut ca gasesti gazda cu 700 lei trebuie sa mai pui ceva din solda si asa mica, pe cand daca ai o solda de 4000-5000 lei numai banii de chirie depasesc solda cu chirie cu tot a unui subofiter. Tot e la ordinea zilei scandalul pensiilor, cand vor trebui sa iasa la pensie subofiterii se vor trezi cu o pensie de mizerie deoarece solda reprezinta baza de calcul. Numarul subofiterilor scade dramatic din lipsa de interes pentru acest tip de ocupatie, subofiterii nostrii sunt foarte prost platiti si pleaca in numar mare din armata acum fiind un deficit foarte mare. Oare va avea curaj Dusa sa puna piciorul in prag si sa salarizeze subofiterii ca in oricare tara membra NATO?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE