sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăForte terestreMilitari romani in interviuri gandul.info: OAMENI TARI. Cosmin Ciacâru, după Irak şi...

Militari romani in interviuri gandul.info: OAMENI TARI. Cosmin Ciacâru, după Irak şi Afganistan: „Emoţia te ţine viu. Chiar şi acolo”

Sursa foto: gandul.info
Plutonierul Cosmin Ciacâru are 32 de ani şi este în Armată de 10 ani. Vorbeşte despre cuvântul „militar” ca despre un adjectiv. A fi militar este o caracterizare în sine a unei persoane. A fost în două misiuni internaţionale. Prima, în Irak (2007) şi cea de-a doua, în Afganistan (2011). „În Irak am fost pe o funcţie de luptător, am fost ajutor de comandant de grupă, iar în Afganistan am fost subofiţer de stat major”, ne explică plutonierul.

În Irak, a fost în Nassiria, regiune din sudul ţării. Fiind pe funcţie de lupător în Irak, mergea în misiuni de patrulare, în timp ce în Afganistan nu a avut astfel de misiuni, deoarece muncea în cadrul comandamentului: „Am fost în cadrul biroului S3, în care erau oamenii care conduceau trupele, oamenii din spate, care nu se văd pe teren”.

Rolul acestor oameni este de a face misiunea cât mai uşoară posibil pentru cei de pe teren. „Noi îi ajutam”, punctează militarul.

„Dacă nu ai un pic de emoţie înseamnă că nu trăieşti”

Ce îşi aminteşte plutonierul Ciacâru din ultima zi a primei sale misiuni externe, cea din Irak? Somnul. A dormit, s-a odihnit pentru întoarcere. La întoarcere, nu ai cum să dormi, explică plutonierul: „Te bucuri de familie”.

În prima misiune, nu era căsătorit. În cea de-a doua, în schimb, a lăsat în urmă şi o soţie, şi un copil, pe care, la întoarcere, l-a găsit altfel. „Era o diferenţă. Când m-am întors, copilul vorbea”, povesteşte râzând militarul. Acum, băiatul lui are 3 ani şi jumătate.

Citeste sau vezi articolul integral pe gandul.info: OAMENI TARI. Cosmin Ciacâru, după Irak şi Afganistan: „Emoţia te ţine viu. Chiar şi acolo”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE