miercuri, februarie 21, 2024
AcasăActualitate militaraMApN si SMURD isi dau mana pentru salvarea de vieti omenesti.

MApN si SMURD isi dau mana pentru salvarea de vieti omenesti.

Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, luni, cu prilejul lansării versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), că există o colaborare foarte bună a SMURD cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de multă vreme.

„Acum apelăm la Ministerul Apărării pentru transport cu avionul şi inclusiv cu elicopterul, mai ales pentru zonele care sunt descoperite de echipe SMURD sau ale Ministerului de Interne, sau când avem probleme care necesită transport de victime multiple”, a spus dr. Arafat.

Acesta a menţionat că la nivelul MApN, prin ordinul ministrului Apărării, s-a înfiinţat un serviciu medical de intervenţii, la care s-a referit şi preşedintele Traian Băsescu – SMURD militar. Acest serviciu, cu medici rezidenţi în medicina de urgenţă, care se adaugă personalului de la SMURD, va colabora pentru suplimentarea resurselor în anumite cazuri pentru intervenţii şi pentru transport.

Echipajele care le oferă Ministerul Apărării pentru astfel de situaţii sunt elicoptere de şase tone Puma, echipate şi utilizate mai ales pentru transfer.

„Dacă avem un pacient şi trebuie dus dintr-o parte în alta, între două puncte, e mai greu să aterizezi cu elicopterele acestea lână un accident sau lângă o casă. Pentru aceste intervenţii vor fi folosite elicoptere mici, care au fost utilizate şi până acum”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

El a precizat că cel mai recent caz în care s-a apelat la un elicopter de la Ministerul Apărării a fost la Timişoara.

”Acolo nu există elicopter, de regulă merge SMURD Mureş, dar fiindcă era vorba de un caz foarte urgent, s-a apelat la Ministerul Apărării, care a dat un elicopter de la Timişoara”, a mai spus dr. Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că în puncte unde nu există elicoptere se apelează la Ministerul Apărării pentru a scurta timpul şi a creşte capacitatea de intervenţie.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, luni, la lansarea versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat în sănătate. Cu acest prilej, şeful statului s-a referit şi la asistenţa de urgenţă acordată de SMURD, menţionând crearea SMURD militar şi extinderea acestui sistem, având în vedere că există un număr mare de elicoptere care pot fi utilizate.

Sursa: Agerpres

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE