joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitate militaraFregata "Regina Maria" participa în luna octombrie la Operaţia "Active Endeavour" din...

Fregata „Regina Maria” participa în luna octombrie la Operaţia „Active Endeavour” din Marea Mediterană

Fregata Regina Maria. Sursa foto: navy.ro
Fregata Regina Maria. Sursa foto: navy.ro
Fregata „Regina Maria” va participa în luna octombrie la Operaţia „Active Endeavour”, care se desfăşoară în Marea Mediterană sub conducerea NATO. Ceremonia de plecare în misiune a fregatei, la care va participa si ministrul apararii Mircea Dusa, va avea loc vineri, 27 septembrie, în portul militar Constanţa, la ora 10.00.

Forţele Navale Române participă din anul 2005 la această operaţie, contribuind activ la îndeplinirea angajamentelor asumate de către ţara noastră în cadrul sistemului de securitate internaţională. Aceasta este a IV-a participare a navei şi a VIII-a a Forţelor Navale Române în cadrul acţiunii de monitorizare a traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal şi acţiunilor navale asimetrice.

La ceremonie vor participa oficialităţi militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi membri ai familiilor echipajului.

Operaţia „Active Endeavour” a luat fiinţă în anul 2001, ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie. În cadrul acesteia, navele militare NATO patrulează în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri şi pentru a descuraja activităţile teroriste şi traficul ilegal.

Fregata „Regina Maria” are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2m, lăţimea de 14,75m şi un pescaj maxim de 6,4m. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri şi dispune de o autonomie de 4500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele şi instalaţiile de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW fiecare.

Ca si armament, nava dispune de:

• tun super-rapid 76 mm Oto Melara
• instalaţii lansare torpile
• sistem de comandă asistat de calculator
• instalaţii de bruiaj pasiv TERMA
• sisteme de lupta electronică
• 9 sisteme radar

Nava este comandată de către comandorul Bogdan Vochiţu şi are la bord un echipaj alcătuit din 224 marinari.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE