marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitate militaraExpoziţie NATO în domeniul Apărării împotriva Rachetelor Balistice

Expoziţie NATO în domeniul Apărării împotriva Rachetelor Balistice

Joi, 2 octombrie 2014, a fost inaugurata Expoziţia NATO în domeniul Apărării împotriva Rachetelor Balistice, eveniment organizat de MAE în parteneriat cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO şi dedicat celebrării a 10 ani de la integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 2-17 octombrie 2014 la Palatul Parlamentului, Centrul Internaţional de Conferinţe, sala Constantin Brâncuşi, accesul fiind gratuit.

Materialul expoziţional este pus la dispoziţie de către Divizia de Diplomaţie Publică (PDD) a NATO, fiind prezentat public şi cu prilejul reuniunii la vârf a Alianţei din Marea Britanie, în septembrie 2014.

Sistemul multimedia care compune expoziţia, format din 16 panouri electronice (8 panouri în limba engleză şi 8 panouri în limba franceză) afişează informaţii despre sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

In discursurile politice sustinute la inaugurare, politicienii nu au uitat sa mentioneze sustinerea armatei primul ministru mentionand că Guvernul României va spori constant bugetul pentru apărare în următorii trei ani, astfel încât ţara noastră să atingă pragul de 2% din PIB dedicat apărării şi a subliniat, în context, că “nu există securitate fără costuri, nu există apărare în care să nu ai contribuţii, iar România îşi îndeplineşte aceste obligaţii”.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a referit la decizia Summit-ului de la Chicago de creare a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice menit să protejeze teritoriile şi populaţiile Aliate. Ministrul Mircea Duşa a evidenţiat că lucrările de la Deveselu sunt în grafic şi că obligaţiile care revin statului român în acest proiect important vor fi îndeplinite în totalitate, pentru a asigura intrarea în funcţiune a sistemului în 2015.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA, Dean Thompson, a subliniat că ameninţările cu rachete sunt permanent în creştere, pe măsură ce stocurile sporesc şi capacităţile devin mai performante. S-a referit la decizia preşedintelui Obama de a contribui semnificativ la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, subliniind că Facilitatea de la Deveselu, care va fi operaţională în 2015, constituie o parte importantă a sistemului NATO. Diplomatul american a afirmat că sistemul din România, alături de capabilităţile din Turcia şi Spania, contribuie la protejarea teritoriului şi populaţiilor Aliate, urmând ca în 2018 acesta să fie completat de structura ce urmează a fi amplasată în Polonia.

Secretarul General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a subliniat în mesajul său că anul 2014 a fost un an de referinţă pentru Alianţa Nord-Atlantică, referindu-se atât la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi la provocările de securitate din Orientul Mijlociu. Oficialul NATO a evidenţiat că apărarea împotriva rachetelor balistice este vitală pentru menţinerea unei apărări Aliate puternice în Europa. În context, a reiterat că sistemul NATO împotriva rachetelor balistice nu este îndreptat împotriva Rusiei. Cu toate acestea, a subliniat că NATO trebuie să fie capabilă să îşi apere Aliaţii şi să se adapteze la provocările de securitate tot mai complexe. Alexander Vershbow a mulţumit în mod deosebit României pentru implicarea exemplară în acest proiect strategic, prin intermediul Facilităţii de la Deveselu.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE