joi, noiembrie 30, 2023
AcasăLegislatieEste oficial: fostul ministru al apararii, Corneliu Dobritoiu, este urmarit penal de...

Este oficial: fostul ministru al apararii, Corneliu Dobritoiu, este urmarit penal de DNA

Corneliu Dobritoiu
Corneliu Dobritoiu
„Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare.”, precizează DNA.

În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui Traian, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor)”, se arată în comunicatul DNA.

Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care:

-titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat,
-titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României,
-titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat.

„Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare.”, precizează DNA.

Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării.

Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală.

Alături de Dobriţoiu Corneliu alte 10 persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat, în condiții nelegale, locuințe de serviciu la preţ subvenţionat. Şi faţă de aceste persoane se efectuează acte de urmărire penală.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerul Apărării Naţionale se estimează la suma de 1,2 milioane lei.

Celor doi învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Generalul în rezervă Francisc Radici, fostul șef al serviciului secret al Armatei nu se mai prezintă astăzi la întâlnirea cu anchetatorii DNA, care fusese stabilită pentru ora 12,00. Potrivit surselor EVZ, după ce ex-ministrul Dobrițoiu a plecat de la DNA ca urmărit penal, generalul Radici- următorul pe lista celor cu probleme legate de cumpărarea locuințelor de serviciu -, a anunțat că e bolnav și nu se mai poate prezenta la DNA. Generalul Radici a obținut astfel o amânare de o săptămână a momentului în care i se vor aduce la cunoștință acuzațiile.

La iesirea din sediul DNA, Corneliu Dobritoiu a precizat că i-au fost aduse la cunoștință învinuirile formulate de procurorii militari ai Direcției Naționale Anticorupție: este urmărit penal pentru participație improprie la abuz în serviciu.

„Nu am dat o declaraţie, avocații au făcut o cerere pentru studierea dosarului. Nu sunt probe administrate în plus faţă de 2009. După patru ani de zile nu au apărut chestiuni noi în dosar… Sunt unele persoane care au interese directe să nu cumva să ajung la Ministerul Apărării și pentru asta trebuie deschis un dosar penal care poate fi soluționat în 20 de ani. Eu am apărat legea și acolo. Ipocrit nu sunt , categoric aș vrea să fiu ministru”, a declarat Corneliu Dobriţoiu, după ce a ieşit din sediul DNA.

Dobrițoiu a dat explicații și despre contractele firmei soției sale cu statul pe care a uitat inițial să le treacă în declarația de interese. „Nu a fost nicio intenţie de a trece sub tăcere, cum s-a vehiculat, anumite contracte. Am făcut rectificarea în perioada în care eram ministru, nu după”, a spus senatorul liberal.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Vi se pare ceva … „nou sau deosebit” ?, poate, dar doar faptul ca fara de noi a avut „o fata” iar fata de miile de cadre ale Armatei fara locuinta o „masca hada”, „hazenia omului politic pus pe capatuaiala prin orice mijloace”, inclusiv minciuna !!!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular