joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraConform ministrului muncii,IoanBotis, “matematic, este imposibil ca o pensie sa scada”

Conform ministrului muncii,IoanBotis, “matematic, este imposibil ca o pensie sa scada”

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat miercuri, dupa decizia CCR privind legea pensiilor, ca “matematic, este imposibil ca o pensie sa scada”, relateaza NewsIn. Botis a precizat ca daca se adopta forma propusa de PSD si PNL a calcului pensiilor, acestea ar fi putut scadea.

“Pensiile pentru anul 2010 nu scad! Am dus din zona politica modul de calcul al pensiilor intr-o zona economica. Pentru oricine este interesat si citeste, o sa observe ca modul de calcul propus de noi da sustenabilitate pe termen mediu si lung sistemului de pensii. Pe modalitatea de calcul propusa de Opozitie, o modalitate de calcul pur politica, exista sansa ca, in cazul in care majoritatile politice se schimba, acel procent propus sa scada sub ceea ce am propus noi”, a spus Botis intr-o conferinta de presa la sediul PDL.

Ministrul a explicat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie, spunand ca indicatorul de baza de 732,8 lei se inmulteste cu numarul de puncte de pensie acumulate si a subliniat ca, “matematic, este imposibil ca o pensie sa scada”.

El a precizat ca, potrivit simularii pentru 2012, “valoarea actuala a punctului de pensie, de 732,8 lei, se indexeaza cu rata inflatiei”. “Am luat o rata a inflatiei analizata de 5,3% si o crestere a castigului salarial mediu brut de 0,4%. In aceste conditii, pensia va creste, in mod natural, de la 732,8 lei la 773,1 lei, deci o crestere de 40,3 lei”, a precizat ministrul. Botis a adaugat ca ”valoarea punctului de pensie ramane permanent pozitiva”.

“Prin actuala lege a pensiilor am adus un mod etic de a trata cetateanul roman, pentru ca sistemul acesta contributiv si redistributiv a creat de-a lungul timpului distorsiuni, pentru ca s-au creat categorii speciale care au beneficiat de pensii foarte mari, in defavoarea celor care au contribuit. Aceasta lege repune, pe baze etice, tot sistemul si creeaza o sustenabilitate de care Romania avea nevoie”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Botis, pensiile care vor scadea vor fi cele ale diplomatilor, ale personalului aeronautic civil navigant, si ale personalului auxiliar din instantele de judecata, functionarilor publici parlamentari, angajatilor Curtii de Conturi si cei din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

“Deci pensile foarte mari scad”, a conchis ministrul.

Astfel, spune Botis, functionarii publici parlamentari, cu pensia medie de serviciu de 2737 lei, dupa recalculare vor avea 1630 lei. Diplomatii cu pensia medie de 4214, vor avea 1963 dupa recalculare, parlamentarii cu pensia medie de serviciu 3616 lei, dupa recalculare vor avea 2146 lei, iar cei care au lucrat la Curtea de Conturi si care aveau o pensie medie 5480 lei, vor primi 2012 lei dupa recalculare.
Apare intrebarea logica: cine minte? Ministrul Oprea care spune ca pensiile nu vor scadea sau Botis care spune ca pensiile celor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale vor scadea……..

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE