miercuri, februarie 28, 2024
AcasăActualitate militaraArmata cumpara uniforme de lupta NATO de 1,2 milioane de euro

Armata cumpara uniforme de lupta NATO de 1,2 milioane de euro

Ministerul Apărării Naţionale a achiziţionat uniforme de ultimă generaţie model NATO pentru luptă atât în spşaţiu împădurit, cât şi pentru misiuni pe care urmează să le desfăşoare în zone deşertificate. Pentru aceasta, ministerul condus de Gabriel Oprea a scos din bugetul statului suma de 1,2 milioane de euro.

Astfel, la data de 4 noiembrie 2010, Ministerul Apărării Naţionale, prin intermediul Unităţii Militare 02574 Bucureşti, a organizat o licitaţie deschisă în vederea încheierii unui acord-cadru pentru achiziţionarea de echipamente de luptă ce urmează să fie livrate în unităţile militare de pe teritoriul României. În urma acestei licitaţii, autoritatea contractantă a atribuit contracte către cinci societăţi comerciale. Astfel, firma General Conf Grup SRL cu sediul în Bucureşti a primit un contract în valoare de 196.800 de lei fără TVA. Societatea Adina SRL din Galaţi a încasat un contract în valoare de 105.600 de lei fără TVA, în timp ce societatea Motexco SRL, cu sediul în Iaşi, a încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale un contract în valoare de 1.509.750 lei fără TVA. Firma Mentor SRL cu sediul în Craiova a primit un contract în valoare de 2.229.805 lei fără TVA, iar societatea Neramo Distribution SRL, cu sediul tot în Craiova, a încheiat cu ministerul lui Gabriel Oprea un contract în valoare de 79.500 de lei fără TVA.

Prin aceste contracte, care se ridică la o valoare totală de 5.110.605,2 lei cu TVA inclusă, Ministerul Apărării Naţionale se pregăteşe de război. Adică, potrivit caietului de sarcini publicat pe site-ul SEAP, privind achiziţiile publice, Armata a achiziţionat între 100 şi 4.500 de costume de instrucţie cu mozaic în culori pentru deşert cu doi pantaloni. De asemenea, au mai fost cumpărate între 100 şi 9.000 de scurte de instrucţie pentru deşert, între 100 şi 300 de şepci de instrucţie de culoare albastră, între 100 şi 3.000 de tricouri de culoare bej, cu mâneci scurte, dar şi între 100 şi 5.500 de perechi de ciorapi de iarnă. Mai mult, au fost achiziţionate între 100 şi 9.000 de perechi de mănuşi tricotate, între 100 şi 1.000 de perechi de mănuşi tactice, între 100 şi 200 de costume termice monocolor şi între 100 şi 1.200 de bucăţi de ochelari de protecţie împotriva prafului şi a radiaţiilor solare. Potrivit cerinţelor autorităţii contractante, toate produsele ce urmează să fie livrate în cazărmi trebuie să fie etichetate NATO.

Sursa: puterea.ro

Update: Intr-un drept la replica remis de Ministerul Apararii Nationale catre realitatea.net se arata ca Ministerul Apărării Naţionale nu „a achiziţionat uniforme de ultimă generaţie model NATO pentru luptă atât în spaţiu împădurit, cât şi pentru misiuni pe care urmează să le desfăşoare în zone deşertificate” şi nici nu „a scos din bugetul statului suma de 1,2 milioane de euro”, aşa cum se afirmă în articol.
Acest drept la replica suna cam asa:
Potrivit art.3 lit. b din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, „acordul-cadru este înţelegerea scrisă intervenită între una sau mai multe autorităţi contractante şi unul sau mai mulţi operatori economici, al cărei scop este stabilirea elementelor/condiţiilor esenţiale care vor guverna contractele de achiziţie publică ce urmează a fi atribuite într-o perioadă dată, în mod special în ceea ce priveşte preţul şi, după caz, cantităţile avute în vedere”.

Conform legislaţiei naţionale privind achiziţiile publice, procedura de achiziţie derulată de UM 02574 a început cu publicarea, la data de 14.01.2010, în SEAP (www.e-licitatie.ro), a anunţului de intenţie nr. 16883, apoi a anunţului de participare nr. 107350/07.09.2010, pentru încheierea unui Acord-cadru pentru furnizare articole de echipament, cu o valabilitate de 14 luni, aşa cum se menţionează şi în anunţul nr. 94838/12.11.2010. Acest ultim anunţ de atribuire vizează încheierea de acorduri-cadru cu operatori economici.

Potrivit OUG nr. 34/2006, acordul-cadru nu obligă autoritatea contractantă de a achiziţiona cantităţile de produse sau serviciile care fac obiectul acordului.

Până la această dată nu s-a atribuit vreun contract subsecvent pentru furnizarea de articole de echipament şi nu s-au virat sume către firmele care au participat la încheierea acordului-cadru.

Sursa update: realitatea.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE