vineri, iunie 21, 2024
AcasăActualitate militara135 de ani de la înfiinţarea Brigazii 9 Mecanizata “Mărăşeşti”

135 de ani de la înfiinţarea Brigazii 9 Mecanizata “Mărăşeşti”

Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, in forma actuala, este una din cele mai noi unităţi ale Armatei României, fiind înfiinţată la 1 octombrie 2009. Brigada 9 Mecanizată a preluat şi continuă tradiţiile glorioase ale unităţilor militare din Dobrogea, având ca element de referinţă Divizia 9 Infanterie, înfiinţată pe tărâm dobrogean în urmă cu 135 de ani, la 22 februarie 1879, prin Înaltul Decret Regal nr. 373.

Constituirea Brigăzii 9 Mecanizată s-a realizat în contextul amplului proces de transformare şi modernizare a Armatei României, prin redislocarea şi redimensionarea unor unităţi militare, din alte zone ale ţării, ale Statului Major al Forţelor Terestre, prin preluarea de la fosta Brigadă 34 Infanterie a unităţilor existente în garnizoanele Constanţa, Topraisar şi Murfatlar, precum şi prin înfiinţarea unor noi structuri.

Pe timpul Războiului de eliberare şi reîntregire naţională, în 1916, Divizia 9 Infanterie a fost angajată în confruntările care au avut loc în Dobrogea şi a luat parte la bătălia de pe Neajlov – Argeş. În 1917, Diviziei 9 Infanterie i-a revenit sarcina de a apăra sectorul cel mai greu şi mai încercat al dispozitivului operativ al Armatei a 2-a, în cadrul celei mai importante operaţii de apărare a Armatei Române, la Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz.

In semn de cinstire a eroismului ostaşilor căzuţi la datorie pe timpul luptelor din vara anului 1917, cu ocazia manifestărilor comemorative organizate în 1957, Divizia 9 Infanterie a primit denumirea onorifica „Mărăşeşti”.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la acţiunile militare desfăşurate în Crimeea, la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, la Oarba de Mureş, Carei şi Satu Mare şi, ulterior, pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei.

Activităţile prilejuite de sarbatorire a celor 135 de ani de la infiintare vor avea loc în cazarma Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” din cartierul km 4-5 al oraşului Constanţa şi se vor desfăşura in doua zile:

– în 21 februarie, de la orele 10.00, are loc prezentarea unei expoziţii de tehnică şi armament, prezentarea unui poligon de supravieţuire şi vizitarea Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, filiala Constanţa;

– în 22 februarie va avea loc un ceremonial religios de cinstire a eroilor fostei divizii şi un simpozion de evocare a tradiţiilor de luptă ale Diviziei 9 Infanterie “Mărăşeşti”.

Liga Militarilor Profesionişti, asociaţie socio – profesională apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit organizeaza cu acest prilej, la 23 februarie 2014 de la ora 11.00 o tabara militara si un campionat de paintball in cazarma 1204.

Detaliile evenimentului organizat de LMP aici: 135 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA DIVIZIEI 9 INFANTERIE

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

  1. ulterior SEF SECTIE OPERATII PL INVATAMANT CULTURA ASG PSIHO din COMANDAMENTUL TRUPELOR DE PARASUTISTI avand in subordine VISUL MARESALULUI ANTONESCU – CORP DE PARASUTISTI cu 3 BRIGAZI si 1 B MIS SPC (CLINCENI)si 1 SCOALĂ PARAS BUZAU …. MULTUMESC SEFILOR MEI ADEVARATI PROFESORI SUINEA, TACHE,GAFENCU, UNGUREANU, SCAFARU,VARGA, MOCANASU, VLADISLAV, POPA GEORGE …

  2. LA MULŢI ANI! Brigazii … în amintirea DIVIZIEI … De la un fost ostas al glorioasei MARI UNITATI , comandant pluton cercetare R34Mc., sef BIROU PREGATIRE DE LUPTA B.185 Cc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE