joi, noiembrie 30, 2023
AcasăActualitate militaraZonă de protecţie specială în cadrul Sistemului de apărare anti-rachetă

Zonă de protecţie specială în cadrul Sistemului de apărare anti-rachetă

racheteAsa cum era de asteptat, zonele unde opereaza sistemul de apărare anti-rachetă vor beneficia de măsuri speciale de protectie, mai multe restrictii fiind impuse printr-o lege adoptata astazi de Senat in calitate de camera decizionala, privind instituirea unor măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare care fac parte din Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice. Deveselu va deveni astfel o fortareata, cu restrictii aeriene si terestre, normale pentru statutul pe care l-a obtinut.

Potrivit raportului întocmit de Comisia pentru apărare, proiectul de lege are ca obiectiv adoptarea unor măsuri în scopul instituirii unei zone cu regim de protecţie specială în jurul obiectivelor militare în care vor fi instalate elemente ale sistemului de apărare antirachetă, potrivit prevederilor Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA, semnat la Washington la 13 septembrie 2011, ratificat de România prin Legea nr. 290/2011.

Prin prezenta lege se interzice, pe durata existenţei obiectivelor speciale în zonele cu regim de protecţie, amplasarea de turbine eoliene pe o rază de până la 4.000 de metri de la punctul de referinţă, precum şi amplasarea, pe o rază de până la 35.000 metri de la punctul de referinţă, de construcţii care depăşesc regimul de înălţime.

‘Unităţile administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se aplică aceste restricţii, precum şi parametrii exacţi ai regimului maxim de înălţime permis pentru construcţii în fiecare unitate sunt stabilite prin ordin comun al ministrului apărării naţionale, ministrului dezvoltării regionale şi cel al administraţiei publice, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I’, se arată în proiectul de lege adoptat astazi de Senat.

De asemenea, se interzice utilizarea dispozitivelor acţionate electric destinate iniţierii materialelor explozive sau instalarea emiţătoarelor radio pe o rază pe o rază de până la 1.200 m de la punctul de referinţă, precum şi operarea emiţătoarelor radio care produc un câmp radioelectric cu o intensitate mai mare de 3V/m în punctul de referinţă.

Şi activităţile de vânătoare pe o rază de până la 4.000 m sunt interzise.

Potrivit legii, persoanele afectate de instituirea zonei cu regim de protecţie specială vor fi despăgubite ‘în mod just şi prealabil pentru prejudiciile cauzate’,plata despăgubirilor fiind asigurata de la bugetul de stat prin bugetele instituţiilor publice implicate sau de la bugetul local, după caz.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

ARHIVA

Most Popular