sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăActualitate militaraVesnica nerezolvata problemă a soldatilor si gradatilor profesionisti revine in actualitate

Vesnica nerezolvata problemă a soldatilor si gradatilor profesionisti revine in actualitate

Grad fruntas pentru tinuta de oras
Grad fruntas pentru tinuta de oras
Probabil in urma unor sesizari venite din partea celei mai mari categorii de personal a armatei romane- soldatii si gradatii profesionisti- senatorul Alexandru Cordos, (colegiul 4 Cluj-Napoca) a adresat astazi o intrebare oficială ministrului apararii nationale, Mircea Dusa, avand ca tema măsurile de protecţie socială pentru soldaţii și gradaţii profesionisti.

Problema celei mai numeroase categorii de personal din institutiile militarizate- soldatii si gradatii profesionisti- a fost de-a lungul timpului subiect de dezbatere, acesti militari fiind in prima faza ”scuipati” din sistem la 40 de ani fara a beneficia de masuri de protectie sociala.

In decembrie 2011, acestia au obtinut o prima victorie, mentinerea in activitate pana la varsta de 50 de ani, insa tot fara a beneficia de masuri de protectie sociala (pensii).

O initiativa privind rezolvarea situatiei soldatilor si gradatilor profesionisti a fost in 2011, prin aceasta initiativa urmarindu-se integrarea gradatilor si soldatilor in categoria cadrelor militare, ei urmand sa beneficieze de aceleasi drepturi. Initiativa nu a fost finalizata intrucat ”soluţiile legislative propuse ar determina influenţe financiare suplimentare asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat”.

Pentru ca situatia acestei categorii de personal este nerezolvata si in acest moment, senatorul Alexandru Cordoş, din grupul parlamentar al PSD, a adresat astazi o intrebare oficiala ministrului apararii nationale, Mircea Dusa avand ca obiect ”Măsuri de protecţie socială pentru soldaţi-gradaţi voluntari”, intrebare la acre asteapta un raspuns scris.

”Situaţia pensiilor militare, elaborarea unei noi legi în domeniu şi modificarea legii Statutului Cadrelor Militare au fost principalele teme discutate de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor (PSD), Ion Mocioalcă, cu o delegaţie a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”.

Având în vedere faptul că actuala forţă luptătoare este formată în special din soldaţi-gradaţi voluntari, cărora guvernele anterioare le-au refuzat binemeritate măsuri de protecţie socială, vă rog să aveţi amabilitatea de a-mi preciza dacă, pentru această categorie de militari, asimilarea cu cadrele militare în ceea ce priveşte vârsta de pensionare şi acordarea dreptului la pensie militară sunt prevăzute a fi puse în discuţie la nivelul structurilor responsabile.

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc,

Senator,

Alexandru CORDOŞ

Vicelider Grup PSD”

Asteptam si noi un raspuns al ministrului, intrucat situatia sgp-ilor este una dramatica, acestia fiind pusi in situatia ca la 50 de ani sa plece din sistemul militar fara a beneficia de pensie, asta daca nu au ”pila necesara” pentru a fi chemati in activitate in randul cadrelor militare. Cum numarul ”fericitilor” este foarte mic, cei mai multi ingroasa randurile somerilor, lucru anormal dupa o viata dedicata vietii militare care nu este tocmai usoara.

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

  1. Eu vreau sa ma inrolez in armata, am fost la biroul de recrutare si mi s-au spus numi lucruri bune dar vreau si parerea unui sgp. Ma puteti pune in legatura cu un militar?
    Adresa de e-mail este reala ma puteti contacta acolo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE